Vlada FBiH uplatila 350.000 KM za pomoć radnicima zeničke Željezare

Objavljeno: 30.11.17 u 19:45

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević zakazao je za sutra, 1. decembra, hitnu sjednicu Vlade ZDK kako bi se odobrila isplata sredstava na račune radnika Željezare Zenica.

U skladu s ranije donesenom odlukom, Vlada Federacije BiH izvršila je uplatu 350.000 KM namjenskih sredstava na ime pomoći radnicima Željezare Zenica koji se već mjesecima nalaze u nezavidnoj situaciji i bez stalnih novčanih primanja, jer ime je već duže vrijeme blokiran račun preduzeća.

- U ranijem kontaktu sa sindikatom Željezare Zenica definiran je spisak od 375 radnika, koje je sindikalna organizacija predložila za pomoć. Nakon donošenja odluke Vlade ZDK sredstva u iznosu od 350.000 KM i spisak radnika će biti transferisani Centru za socijalni rad Grada Zenica, koji će izvršiti raspodjelu - kazao je Galijašević.

Uplatom sredstava za pomoć radnika Vlada Federacije BiH je ispunila dio dogovora s predstavnicima radnika oko pomoći na prevazilaženju trenutne teške situacije. Drugi dio dogovora je da se uskoro, kroz stečajni postupak, sačuvaju ekonomski opravdani poslovi i da se formiraju ekonomske grupe s manjim brojem zaposlenih, o čemu će se odlučiti nakon urađenih poslovnih elaborata i dogovora sa sindikatom Željezare Zenica.