Vlada HNK će osigurati dodatnih 12 miliona KM za plaće zdravstvenih radnika

objavljeno: 13.03.2018. u 21:25

Nakon jučerašnje protestne šetnje doktora i stomatologa s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, kojom su izrazili nezadovoljstvo odnosom kantonalne vlasti prema njihovim zahtjevima, predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK sastali su se danas s premijerom Vlade.

Tokom sastanka, predstavnici Vlade istaknuli su kako se radi o složenom pravnom i finansijskom izazovu, te iznova potvrdili spremnost da zajedno s poslodavcima – upravama bolnica i domova zdravlja i ostalim sudionicima zdravstvenog sistema, rade na iznalaženju načina za poboljšanjem materijalnog statusa zdravstvenih i djelatnika u zdravstvu.

U otvorenom razgovoru upoznali su prisutne o toku pregovora koji se vode s predstavnicima druga dva sindikata, pozvavši ih da se pridruže, jer se za istim pregovaračkim stolom dijalogom mogu riješiti otvorena pitanja svih radnika u oblasti zdravstva.
Ukazali su i na činjenicu kako je zajednički pregovarački proces definisan zakonom i jednoglasnom odlukom Vlade u koordinisanju s direktorima bolnica i domova zdravlja, zavoda zdravstvenog osiguranja i vladama ZHK i LK kao suosnivačima SKB Mostar.

Još jedanput su istaknuli kako se, kroz granski Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u zdravstvu u HNK, za svaku kategoriju radnika u sistemu zdravstva definišu svi elementi za obračun plata, ali i druga prava i obaveze.

Također, naglasili su kako se iz godine u godinu u zdravstveni sistem investira sve više sredstava, ali pri tome materijalna prava radnika ostaju ista. Potkrepljujući te navode, rekli su kako su od 2012. do 2018. godine izdvajanja za zdravstvo povećana za više od 30 posto. Samo u prošloj godini bolnicama i domovima zdravlja iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK od ukupno 133 miliona KM, uplaćeno je više od 107 miliona KM, a iz kantonalnog budžeta više od 4 miliona KM.

Razumijevanje zahtjeva zdravstvenih i radnika u zdravstvu predstavnici Vlade, u ime svih poslodavaca, potvrdili su i danas iskazanom spremnošću da se, dodatnim naporima, uštedama i drugim mjerama, zdravstvenom sistemu za plaće na godišnjem nivou osigura dodatnih 12 miliona KM.

Ukoliko bi poslodavci-uprave bolnica i domova zdravlja, također, preduzeli potrebne korake racionalizacije poslovanja, harmonizacije primanja i druge mjere u skladu sa Zakonom o radu, na što su višekratno pozivani, stvorili bi se finansijski preduslovi za daljnje poboljšanje materijalnog statusa uposlenih u zdravstvu u narednom periodu.

Vlada je i tokom današnjeg sastanka pozvala sve sudionike zdravstvenog sistema da prihvate realne okolnosti u kojima se sistem nalazi, te da svako da svoj doprinos kako bi imali zdravstvo koje će moći odgovoriti svim izazovima i potrebama građana. U tom kontekstu, dogovoreno je da se u sljedeći deset dana ponovno sastanu svi sudionici zdravstvenog sistema kako bi iznova razmotrili tok procesa pregovaranja.

Iz Sindikata su kratko prokomentarisali da su danas naišli na razumijevanje za trenutnu situaciju, nakon dugo vremena. Premijer je dao obećanje da je spreman na Vladu iduće sedmice staviti usvajanje odluke o razdvojenim pregovorima, što je Sindikat već ranije tražio. Također su kazali da će na Skupštini Sindikata zakazanoj za četvrtak, odlučiti da li će odgoditi najavljeni generalni štrajk za ponedjeljak do sastanka Sindikata s pregovaračkim timom koji će premijer Vlade uskoro sazvati, a na kojom će se članovi, među kojima su i direktori zdravstvenih ustanova, izjasniti da li su za razdvojene pregovore ili ne.