open-navfaktor-logo
search
Nastavak razgovora
Vlada KS i Sindikat radnika u zdravstvu nisu postigli dogovor
Vlada kaže da nema para, a naš zahtjev je da se kolektivni ugovor preinači u granski kolektivni ugovor, rekao je Selimić
26.09.2019. u 12:17
get url
text

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata radnika u zdravstvu KS nisu postigli dogovor tokom današnjeg sastanka, organiziranog povodom aktuelnog štrajka radnika u zdravstvenom sektoru.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić je u izjavi za Fenu kazao da danas nije postignut dogovor, ali da u Sindikatu ostaju pri svoja četiri zahtjeva.

- Vlada kaže da nema para, a naš zahtjev je da se kolektivni ugovor preinači u granski kolektivni ugovor, da se koeficijenti poravnaju prema koeficijentima specijaliste 5,40, da satnica ide sa 2,60 na 2,80 i da najkasnija primjena počne od 1. oktobra - kazao je Selimić.

Najavio je da će razgovori predstavnika Vlade KS i Sindikata biti nastavljeni 30. septembra.

U timu pregovarača sa Sindikatom je i ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević koji je jučer u izjavi za medije kazao da Vlada KS ima razumijevanja za potrebe uposlenika u zdravstvu koji zastupaju svoje interese, ali da javnost treba da zna ko u stvari štrajkuje.

- Doktori u Kantonu ne štrajkuju, već 'nedoktorsko osoblje', ali ono što je važno je da su radnici u zdravstvu u prethodnom sazivu Vlade KS dobili značajna povećanja. Komparirajući njihova primanja sa primanjima drugih budžetskih korisnika ili sa realnim sektorom u KS, tu postoji disproporcija – rekao je Kovačević.

Dodao je kako Kantonu trebaju zadovoljni i sretni uposlenici i u zdravstvenom sektoru, "ali mi smo ovdje da zaštitimo interese građana koji opravdano očekuju kvalitetniju zdravstvenu uslugu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.