Vlada Kantona Sarajevo neposrednom pogodbom prodat će 131 kvadrat zemljišta privrednom društvu Emiran, u okviru kojeg posluje nekadašnji hotel Emiran, koji je Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, koja trenutno i upravlja njime, preimenovala u hotel Walter.

- Vlada KS je usvojila Odluku o prodaji neposrednom pogodbom i objavljena je u Službenim novinama. Nakon toga je usvojen Zaključak o utvrđenom prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti na zaključivanje Ugovora o kupoprodaji. Prodaje se oko 100 kvadrata po zahtjevu Općine Novi Grad, Federalne agencije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom i po zahtjevu Emirana – pojašnjava Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Filipović ističe da je razlog prodaje taj što objekat nije mogao dobiti upotrebnu dozvolu zbog zemljišta koja je vlasništvo Kantona.

- Ne može se izvršiti tehnički prijem objekta jer se bez pravnog osnova objekat proširio za 100 metara kvadratnih. Sudski vještak je zemljište procijenio na oko 33 hiljade KM – zaključio je ministar.