Vlada KS sufinansira radove na izgradnji spomenika borcima

objavljeno: 28.05.2018. u 13:13

Sporazume o sufinansiranju izgradnje "Spomen kompleksa borcima Misočkog ratišta" i postavljanja ograde oko Spomen-obilježja "Kobilja Glava – Sjenička Kosa", potpisao je danas ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo s načelnicima općina Ilijaš i Vogošća Akifom Fazlićem i Edinom Smajićem.

Izgradnja spomenika na Misoči planirana je u pet faza, a kompleks će se sastojati od ulazne kapije, spomenika kao i centralnog dijela te četiri šadrvana i spomen sobe.

Ukupna vrijednost projekta je 202.293 KM, a ove godine je planirana realizacija prve faze u iznosu od 80.000 KM, od čega će Ministarstvo za boračka pitanja KS izdvojiti iznos od 50.000 KM, a Općina Ilijaš 30.000 KM.

Ocijenjeno je da se radi o dobro pripremljenom projektu.

- Veoma je bitno da Ministarstvo ima dobru saradnju sa općinskim strukturama. Tako ćemo nastaviti i dalje, sve u cilju boljitka boračke populacije - kazao je ministar Fišo.

Načelnik Fazlić složio se s ministrovim stavom, istakavši da će Općina Ilijaš kontinuirano biti na usluzi boračkoj populaciji.

Za sufinansiranje izgradnje ograde oko Spomen-obilježja "Sjenička Kosa" Ministarstvo za boračka pitanja je izdvojilo sredstva u iznosu od 10.000 KM.

Ovom prilikom, ministar Fišo i načelnik Smajić podsjetili su na hrabrost Vogošćana, koji su iako slabo naoružani stali u odbranu svojih kuća, naselja i grada, branili ih i odbranili.

- Upravo zbog toga nikada ih ne smijemo zaboraviti - poručio je ministar Fišo.