open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Vlada predložila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti
Vlada Crne Gore predložila je parlamentu na usvajanje izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
18.12.2020. u 14:43
get url
text

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je da su izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti usvojene na Vladi jednoglasno. On je kazao da je Vlada donijela liberalan zakon kojim su, kako tvrdi, zadovoljne sve vjerske zajednice.

- Postignuto je više nego što smo se nadali da će biti moguće. Kada je dijalog s vjerskim zajednicama u pitanju ova Vlada je uradila više za pet dana nego prošla za pet godina. U postupku utvrđivanja izmjena nismo imali obavezu sprovođenja klasične javne rasprave, ali smo se konsultovali sa svim priznatim vjerskim zajednicama - naveo je Leposavić.

On je pojasnio da izmene zakona eliminišu mogućnost da se u upravnom postupku rješava imovinski spor, čime se potvrđuje poštovanje prava svojine. On je rekao i da izmjenama zakona postojeće vjerske zajednice ne gube pravni subjektivitet niti postoji obaveza da se ponovo registruju. Leposavić je rekao da je Vlada donijela izmjene zakona po hitnom postupku zbog, kako tvrdi, društvenih i pravnih razloga.

- Znate da je protekla godina obilježena protestima građana i njihova borba je rezultirala time da se formira jasan stav javnog mnjenja da su nužne izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Ostavili smo dobra, a uklonili loša rješenja - rekao je on.

Leposavić je kazao da Vlada o izmjenama zakona nije konsultovala Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) jer je razgovarala samo sa tradicionalnim vjerskim zajednicama. On je pojasnio da Vlada nije uputila javni poziv za konsultacije već su neke vjerske zajednice same odgovarale.

- Očekivao sam da stignemo da razgovaramo sa svima koje imaju primjedbe i sugestije. Nije bilo lako jer stavljanje kratkog roka može da zvuči loše. Vlada je otvorena i kada se usvoje ove izmjene spremni smo da se sva pitanja riješavaju u duhu najboljeg dijaloga - rekao je Leposavić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.