Više nego lani

Vlada RH izdvaja oko sedam miliona KM za projekte i programe Hrvata u BiH

Objavljeno: 15.04.2019. u 11:31

 Hrvatski premijer Andrej Plenković dodao je kako se projektima i programima koji će se finansirati iz budžeta pomaže zaštiti identiteta Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Za projekte i programe od interesa za Hrvate u BiH ove će godine iz hrvatskog budžeta biti izdvojeno 25,8 miliona kuna (oko 7 miliona KM), što je 1,8 miliona kuna više nego lani, najavljeno je u četvrtak na sjednici  Vlade Hrvatske koja je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju i finansiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH u 2019.

 - Briga o Hrvatima u BiH kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu, odgovorna politika prema BiH kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi ogleda se i kroz potporu programima i projektima od interesa za hrvatski narod - istaknuo je državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

 U tu je svrhu, naglasio je, u budžetu za ovu godinu izdvojeno 25,8 miliona kuna (oko 7 miliona KM) što je povećanje od 7,5 posto, odnosno 1,8 miliona kuna više u odnosu na prošlu godinu.

 Hrvatski premijer Andrej Plenković dodao je kako se projektima i programima koji će se finansirati iz budžeta pomaže zaštiti identiteta Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

 Povjerenstvo će razmotriti sve programe i projekte pristigle na javni konkurs te Vladi podnijeti prijedlog temeljem kojeg će ona donijeti odluku o raspodjeli sredstava, javlja Hina. 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije