open-navfaktor-logo
search
Odluke
Vlada RS-a proglasila Park prirode Una, protest protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj gori
Neka potraže lokalitet na mjestu koje nije naseljeno i koje ne ugrožava životnu sredinu, a ne na granici sa susjedima, kazala je Golić
12.09.2019. u 14:05
get url
text

Vlada RS-a donijela je danas odluku o proglašenju Parka prirode Una. Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić rekla je danas da je ovo još jedan mehanizam da se spriječi namjera hrvatskih vlasti da odlažu radioaktivni i nukelarni otpad na Trgovskoj gori u općini Dvor, a koja je u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Golić je rekla da će se taj park graničiti s Nacionalnim parkom prirode "Una" u Federaciji BiH, a u pitanju je lokalitet koji obuhvata 13 općina, koje se nalaze uzvodno i nizvodno uz Unu. Ona je pozvala sve na najavljeni protesni skup 27. septembra u Bosanskom Novom.

- Da pošaljemo jasnu poruku hrvatskim vlastima da to ne mogu činiti susjednoj zemlji jer je na tom području i park prirode i nacionalni park, a sve kako bi potražili lokalitet na mjestu koje nije naseljeno i koje ne ugrožava životnu sredinu, a ne na granici sa susjedima – kazala je Golić.

Komentarišući bojazan mještana sa ovog područja, da se nuklearni i radioaktivni otpad već odlaže na ovom lokalitetu, Golić je istakla da "ne postoje tehničke mogućnosti" za takvo nešto.

-Kada se odlaže radioaktivni otpad, treba kompletna sanacija terena. U ovim uvjetima, gdje se radi o staroj kasarni Čerkezovac, trusnom području isprepletanom podzemnim vodama, trebalo bi puno sredstava da to saniraju – istakla je Golić.

Ona je podsjetila da se ovo ministarstvo prije dvije godine obraćalo Državnoj regulatornoj agenciji za radioaktivnu i nuklearnu sigurnost BiH (DARNS), čiji su stručnjaci i tada, zbog bojazni lokalnog stanovništva, kontrolisali ovo područje, te nisu zabilježena nikakva prekoračenja. 

- To su postupci koje moramo budno pratiti i možda da se stanje ponovo još jednom snimi stanje, da slučajno ne odlažu nešto, ali Hrvatska je članica Evropske unije i sumnjam da takvo nešto mogu uraditi – kazala je Golić.

Ona je danas govorila i o radu ekspertskog tima iz Holandije u vezi s problemima sa kancerogenim uljem piralen koji je iscurio u banjalučkoj poslovnoj zoni "Incel", te je istakla da se do kraja oktobra očekuje kompletan projekat.

-To su vrhunski stručnjaci. Njih je angažovao UN, i slove među najjačim za tu vrstu hemijskih otpada. Do kraja oktobra očekujemo kompletan projekat, šta trebamo raditi u interventnoj fazi, a kasnije i u ostalim, sređivanju područja i drugo – dodala je.

Ona je podsjetila da je RS već dobila oko 300.000 dolara za rješavanje ovog pitanja, te da će prva faza biti "struganje" i izvoz zagađenog zemljišta.

-Nije tu samo u pitanju piralen, nego i teški metali. Tri zemlje primaju taj "hemijski otpad" koji se uništava isključivo spaljivanjem, a to su Istočna Njemačka, Italija i Francuska – naglasila je Golić.

Najavila je da će putovati u Švedsku, te da će sa tamošnjim organizacijama razgovarati o mogućnostima za dodjelu dodatnih finansijskih sredstava za rješavanje ovog problema. Golić je rekla i da su Vladi RS-a odobrena grant sredstva Njemačke razvojne banke (KfW) za projekte energetske efikasnosti, uglavnom za objekte iz oblasti obrazovanja i zdravstva.

-Unazad tri godine sproveli smo mnoge aktivnosti sa Njemačkom razvojnom bankom za grant sredstva za cijelu BiH od 17,4 miliona KM. Samo RS-u i Vladi RS-a odobreno je 10 miliona eura bespovratnih grant sredstava. U nekom momentu sam posustala u tim razgovorima i mislila da neće biti ništa, ali prije nekoliko dana dobila sam obavijest da su nam odobrili. Vjerovatno će u narednom periodu pregovarati i sa FBiH. Računamo da će ova sredstva biti operativna u narednoj godini – istakla je Golić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.