-Za vrijeme trajanja vanredne situacije se iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrdnji kojima se izaziva panika i time narušava javni red i mir ili onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa i organizacija koja vrše javna ovlaštenja. Zabrana se odnosi na radnje učinjenje putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava– kazao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Rekao je da se posljednjih dana na društvenim mrežama pojavljuju razni komentari koji izazivaju paniku i uznemirenost građan, kao i strah, a što može da proizvede različite posljedice.

Predviđene su i sankcije i to novčane kazne od 1.000 do 3.000 KM za fizičko lice, zatim od 3.000 do 9.000 KM za pravno lice, kao i za odgovorno lice u pravnom licu od 1.000 do 3.000 KM.

Ministar unutrašnjih poslova je kazao danas, nakon sjednice Vlade RS-a, da neki neogovornim iznošenje neistinitih informacija mogu da izazovu paniku kod građane, i pojasnio da će se odluka provoditi pod nadležnošću policije RS-a na cijeloj teritoriji RS-a.

- Nadamo se da će sve ovo shvatiti, a posebno oni koji se neodgovorno ponašaju, da će biti sankcionisani, neće se moći sakriti putem društvenih mreža, naći ćemo ih i sankcionisati. Ovako želimo da zaštitimo svoje stanovništvo. Pozivamo građane da vjeruju samo onim vijestima koje čuju od zvaničnih organa – rekao je Lukač.

Odluka stupa na snagu odmah, a policija će provoditi mjere i sve informacije koje imaju, o širenju panike da li putem mreža ili u razgovoru sa drugima, bit će provjerene.

Kazao je da će se osumnjičeni saslušati, privesti, te procesuirati ako se potvrdi da su navodi tačni.

- Imamo mehanizme koji su nam zakonom dati – rekao je Lukač.

Govorio je i o autobusu iz Slovenije, sa ljudima iz Prnjavora koji su krenuli kući, a koji su zadržani na graničnom prelazu Gradiška.

- Iako smo zamolili da ne dolaze u ovo sada vrijeme, oni su odlučili da dođu. Autobus je zaustavljen, policija će ih sprovesti do bolnice i odlučit ćemo šta dalje da radimo. Ne mogu napustiti autobus dok ne odlučimo gdje da ih smjestimo – rekao je Lukač.