Vlada RS-a ulaže dva i po miliona KM u sanaciju "Banskog dvora"

objavljeno: 13.01.2018. u 15:32

Vlada RS-a finansirat će prvu fazu velikog projekta sanacije Banskog dvora, a za te namjene bit će izdvojeno dva i po miliona KM, javlja Anadolija.

Najavila je to Željka Cvijanović, premijerka RS-a, nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci s Igorom Radojičićem, gradonačelnikom, i Mladenom Matovićem, direktorom Kulturnog centra "Banski dvor".

- Ulazimo u realizaciju ovog projekta, radit će se u nekoliko faza. Ukupna vrijednost projekta je oko 10 miliona KM, a sa ovih dva i po miliona riješit će se dosta toga - kazala je Cvijanović.

Matović je rekao da je sanacija zgrade, naročito rješavanje problema krova osnovni preduvjet da ova kulturna institucija profunkcioniše u punom kapacitetu.

- Bilo kakva intervencija na zgradi Banski dvor, nacionalnog spomenika kulture, mora imati saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS i ništa ne može biti urađeno bez njihove saglasnosti - rekao je Matović.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, rekao je da ovaj objekat dugo čeka na rekonstrukciju i stavljanje u funkciju.

- Dosta prostorija nije u upotrebljivom stanju. Zahvaljujući sredstvima, koja je Vlada RS obećala, moći će se uraditi prva faza koja podrazumijeva zamjenu krova, zamjenu fasade i stolarije, a slijedi i unutrašnje uređenje, elektro i vodoinstalacija - rekao je Radojičić.

On je objasnio da je za sanaciju krova potrebno više od 600.000 KM, te 400.000 maraka za stolariju, jer je svaki prozor na zgradi Banskog dvora različite veličine.