open-navfaktor-logo
search
Prijeti eskalacija
Vlada TK pozvala ministra Radončića: Rekordan broj migranata prošle sedmice došao u TK
U prethodnoj sedmici 876 migranata došlo je na područje Tuzlanskog kantona, što je najveći broj otkako se bilježe ovakvi podaci, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić.
03.03.2020. u 13:41
get url
text
Desetine migranata kod Autobuske stanice u Tuzli

- To je ogroman broj koji do sada nismo imali. Pomnožite to sa brojem semdica u godini i vidjet ćete da je to podatak koji zabrinjava - rekao je Brkić.

On je rekao da se policija u TK nosi s ovim problemom, ali da se mora nostiti i država.

- Hvala policijskim službenicima, posebno na Autobuskoj stanici u Tuzli. Mislim da oni moraju biti nagrađeni, ono što oni rade je velika stvar, jer pri tome ugrožavaju svoje zdravlje. Mi smo prije desetak dana uputili poziv ministru sigurnosti BiH (Fahrudin Radončić op.a.), da preduprijedimo situaciju koja je na rubu da eskalira. Očekujemo njegov dolazak na područje TK - rekao je premijer TK Denijal Tulumović.

Vlada Tuzlanskog kantona imala je namjeru da uspostavi privremeni prihvatni centar za migrante, ali za to nije bilo saglasnosti lokalnih zajednica. Također, Skupština TK jednoglasno je odbila da se migranti smještaju na prostor vojnog objekta u Ljubačama, ali i na prostoru zatvorenog rudnika u tuzlanskom naselju Bukinje.

- Ne postoji nijedna lokalna zajednica u TK koja je iskazala interes da radi s nama na rješavanju ovog problema. kada problem bude veći si ćemo se morati uključiti. Najviše ovdje trpe naši građani, obični ljudi. Oni su u problemu pred tržnim centrima, na raskrsnicama, njihova djeca kada šetaju sama ulicama - dodao je Brkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.