open-navfaktor-logo
search
Iz kantonalnog budžeta
Vlada ZHK će uplatiti plaće za oko 2.000 radnika zaposlenih u privatnom sektoru
S ciljem očuvanja što većeg broja radnih mjesta Vlada Zapadnohercegovačkog kantona će svakom poslodavcu čijem je privrednom subjektu zabranjen rad na osnovu naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite, a koji nije otpustio radnike za njih uplatiti minimalnu neto plaću, potvrdili su Feni dopredsjednik Vlade i ministar finansija Toni Kraljević i ministar privrede ZHK Dario Sesar.
20.04.2020. u 17:08
get url
text

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade ZHK naći će se Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Riječ je o zakonskom rješenju koje donosi paket mjera za pomoć Privredi. Kada je riječ o uplati minimalne plaće u spomenutom Prijedlogu Zakona se navodi kako će se ova mjera realizirati putem javnog poziva sukladno kriterijima koje utvrdi Vlada, a bit će isplaćeno s pozicije tekući prijenosi za privredu.

- Odluka o isplati minimalne plaće poslodavcima koji su zadržali radnike, a nije im omogućen rad odnosi se na razdoblje april i maj 2020. godine, stoji u Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Dakle, ako VladaZHK sutra usvoji ovo zakonsko rješenje oko 2.000 radnika iz privatnog sektora kojima je onemogućen rad na osnovu naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite za april i maj će plaće dobiti iz kantonalnog budžeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.