open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Rusije
Vladimiru Putinu zabranjeno prisustvo Olimpijskim igrama u naredne dvije godine
Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) zabranio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da dvije godine prisustvuje Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, kao i svjetskim prvenstvima, navodi se u saopćenju suda. Zabrana suda odnosi se na "predstavnike ruske vlade".
17.12.2020. u 23:03
get url
text

Kako se navodi u specijalnom paragrafu odluke, predstavnici vlade su "zamjenici ministara, ministri, zamenici premijera, premijer i predsednik Ruske Federacije", prenosi Sputniknews.com.

VEZANI TEKST - Rusija bez obilježja i himne na Mundijalu 2022 i Olimpijskim igrama

Inače, CAS je danas stao na stranu Svjetske antidoping agencije (WADA) u sporu sa Ruskom antidoping agencijom (RUSADA) pa se ruski sportisti na velikim takmičenjima neće moći takmičiti pod zastavom svoje zemlje sve do 16. decembra 2022. godine.

Osim toga, RUSADA je dužna da agenciji WADA plati iznos od 930.000 eura kao naknadu za troškove koje je WADA imala od januara 2019. do datuma odluke.

Napominje se da predstavnici Vlade Rusije neće moći da dobiju akreditaciju, kao ni da prisustvuju svjetskim prvenstvima u raznim sportovima. Pri tome se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta ili su od šefa države na čijoj teritoriji se događaj održava dobili poziv za takmičenje.
Takođe se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su sportisti i koji su na takmičenje stigli kao učesnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.