open-navfaktor-logo
search
Ublažene mjere
Vlasnici i kupci u Banjoj Luci zadovoljni otvaranjem radnji: Prve mušterije nakon mjesec i po
U Banjoj Luci su danas zahvaljujući jučerašnjem zaključku štaba za vanredne situacije RS-a počele da rade trgovine neprehrambenom robom kao zasebni prodajni objekti, kao i zanatsko preduzetničke radnje izuzev frizerskih i kozmetičkih salona.
28.04.2020. u 12:54
get url
text

Kupci i vlasnici radnji iako su se obradovali ovoj mogućnosti pristupili su joj sa dozom opreza, kao i uz preduzimanje svih propisanih mjera zaštite.

Pored toga omogućen je rad kuhinja i dostava hrane i pića iz ugostiteljskih objekata, kao i šalterska prodaja hrane i pića, bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta, ili prodajnog mjesta, a dozvoljeno je da rade radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom, saloni namještaja, dok je od 1. maja najavljeno otvaranje tržnih centara izuzev ugostiteljskih objekata, igraonica i bioskopa.

Neki od onih kojima je dozvoljen rad odmah su jutros otvorili vrata svojih radnji, dok drugi pripremaju radnje za otvaranje. Nikolina Stanivuković, vlasnica radnje  u kojoj se pored nakita od srebra prodaju i satovi i slično rekla da su danas ostvorili radnju nakon mjesec i po dana.

- Poprilično smo svi izgubljeni, onako osjećamo se nesigurno, nemamo akumulaciju, ono što je na dnevnom ili mjesečnom nivou plaćaju se obaveze. Neizvjesno je, treba dati vremenu da vidimo kako će sve to skupa izgledati. Nije baš čini mi se to popuštanje odrađeno kako treba u smislu dirketnih uputa - rekla je Nikolina i dodala da očekuje da će ovakve radnje nadležni obilaziti i dati im konkretne upute.

Istakla je da će u mali prostor puštati jednu po jednu mušteriju, ali da ostaje problem šta sa isprobavanjem nakita obzirom da niko nikada ne kupuje nakit bez probavanja. Navela je da pošto je srebro plemeniti metal nema ga potrebe dezinfikovati, ali ostaje problem sa satovima i kožnim narukvicama.

- Imala sam jednu mušteriju jutros, prva je to mušterija i eto tako jednu stvar smo do sada prodali - rekla je Ljubinka Vranješ, vlasnica butika, izuzetno zadovoljna zbog mogućnosti da otvori vrata za mušterije.

{$galerijaFotografija}

Na ulazu u ovu radnju nalazi se sredstvo za dezinfekciju obuće, a svi koji uđu moraju dezinfikovati ruke, nositi rukavice i masku, te ponovo dezinfikovati ruke pri izlasku iz radnje. Propisano je da se odjeća ne može probavati, a mušterije ukoliko nešto žele da kupe željenu odjeću nose kući pa kada je probaju mogu da je zamjene ukoliko im ne odgovara. Iako ima još nje pojašnjeno Ljubinka Vranješ vjeruje da će vraćena odjeća morati biti dezinfikovana sredstvom koje ne oštećuje.

- Znači nam puno, ako to bude bilo, sad računamo da sigurno neće biti nekog posla, ali nam svaki dinar znači zato što ne radimo mjesec i po dana - kaže Ljubinka.

Od koronavirusa malo strahuje, ali kaže čuvat će se, raditi sve što treba od držanja razmaka do nošenjam maski, pranja i dezinfekcije ruku.

- Bolje je u svakom slučaju da radimo nego da ne radimo, da smo kući i da nemamo nikakva primanja. Ovako bar nešto možemo ostvariti i bar nešto možemo platiti. Nadam se da će biti bolje, vjerovatno će sad ispočetka biti teško, ali će biti sigurno poslije bolje - rekla je Ljubinka i zaželila sreću svima koji su danas počeli da rade

Stipo Petrušić, časovničar, danas je došao da radi, a u prethodnom periodu bilo mu je jako teško jer je navikao da radi.

- Imam još jedan problem, dozvoljeno je da radimo, a nama starijima zabranjeno je kretanje poslije 10 sati. Sad ne znam kako ću se vratiti kući - kaže Petrušić.

Objasnio je da pošto ima preko 65 godina morao bi da radnju zatvara u pola 10 i odlazi kući, ali ne može zbog mušterija. Nada se da postoji rješenje i za tu situaciju. Ispred njegove radnje mušterije čekaju u redu, jedni su došli da podignu popravljeni sat, drugi samo da provjere da li radi i najave dolazak u narednim danima, dok su treći ponijeli satove na popravku.

Za mjere koje mora preduzeti kaže da nisu komplikovane, da mušterije ulaze jedno po jedno, a on dezinfikuje prostor.

- Imam masku, radim sa maskom, e sad jedini problem je - ne mogu raditi u rukavicama, dođem sa rukavicama ali moram ih skinuti, kad pođem kući stavim ih puno, za sada ide, vidjet ću kako će biti dalje - kaže Stipo.

Suzana Kudra iznenadila se kada je vidjela da su ovakve radnje danas otvorene.

- Ne znam, nije loše to probati pa ćemo vidjeti šta će biti - rekla je Suzana.

Prethodni period joj nije bio previše komplikovan i ništa joj nije previše nedostajalo jer se prilagodila situaciji.

- Kozmetike je bilo to je najbitnije, a ovo sve garderoba, to je sve prolazna stvar, dotjeraćemo se frizeri nam nedostaju - dodala je Suzana.

Ema Moconja smatra da nije rano za otvaranje ovih radnji jer se svi pridržavaju mjera.

- Odmah je ljepše šetati. Za sad nešto ne trčim ni u prodavnice, zato što je beba tu, ali ljudi su jedva dočekali, super, odlično - rekla je Ema.

U prethodnih mjesec i po dana njoj su najviše nedostajale trgovine sa odjećom i obućom za djecu jer izrastaju, a za sve ostalo kaže - navikne se čovjek.

Otvorene radnje u Banjoj Luci - 28. 4. 2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.