open-navfaktor-logo
search
Strah od koronavirusa
Vlasnik kineskog restorana u Italiji: Ne bojte se, mi smo Kinezi, ne kliconoše
Kineskirestorani u Italiji su poluprazni uslijed neopravdanog straha gostiju da će se zaraziti koronavirusom, javljaju talijanski mediji.
09.02.2020. u 18:28
get url
text

Le Zhang, vlasnik restorana Bon Wei u Milanu, kazao je za italijanski portal Identita Golose: "Nije lako u ovom razdoblju. Tokom vikenda i dalje se dobro držimo, restoran je pun. No tokom sedmice je katastrofa, teško to proživljavam."

Njegov restoran nikada nije imao manje od 50-60 gostiju, a otkad je izbila ova psihoza, kako naziva strah od koronavirusa, taj broj se prepolovio.

- Kad se podvuče crta, izgubili smo 50 posto kupaca. Mediji straše ljude, a malo ih to radi iskreno - kazao je Le Zhang, koji je pritom istaknuo pozitivan primjer novinara Enrica Mentane koji često dolazi kod njega i na Instagramu je u znak solidarnosti objavio fotografiju jelovnika iz restorana Bon Wei.

Le Zhang smatra da je strah od posjeta kineskom restoranu uzrokovan neznanjem, a ponekad i rasizmom.

- Kako se ljudi 2020. mogu tako ponašati. Treba imati poštovanja. Mi smo Kinezi, nismo kliconoše - istaknuo je.

Ovaj 36-godišnjak došao je iz Kine s pet godina. Njegov otac obišao je pola Evrope radeći kao kuhar: prvo godinu i po u Amsterdamu, zatim tri godine u Parizu i nakon toga je došao u Milano. Porodica je 2010. otvorila svoj restoran u Padovi. 

Kad su otvorili restoran u Padovi, primijetili su da još ima onih koji se boje ući u kineski restoran prisjećajući se epidemije SARS-a, koja je suzbijena sedam godina prije toga. On je to pripisivao tome što je Padova donekle provincijski grad, dok je Milano smatrao mjestom u kojem su ljudi otvoreniji.

- Nisam očekivao takvu reakciju, moram reći da sam malo razočaran - kazao je.

Njegova zaručnica Shuye Wu ima 23 godine te je rođena i odrasla u Italiji. Govori milanskim dijalektom, ali kada dođe u podzemnu željeznicu, mnogi se ljudi dižu i odlaze u drugi vagon, ispričao je Le Zhang i dodao da se ista stvar događa i mnogim njegovim suradnicima.

Savjetovali su mu da objesi veliki znak kojim bi naglasio da su praktički svi sastojci koje koristi iz Italije i da su certificirani. On to ipak nije učinio, i to iz dva razloga.

- Prvo, koronavirus se svakako ne prenosi hranom. Drugo, zato što mi je to ponižavajuće. U srcu se uvijek nadam da će ljudi shvatiti - kaže Le Zhang.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.