navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Švedski reditelj

Vlasnik Srca Sarajeva: Ruben Ostlund stiže na Lopud, održat će seriju masterclassa

Nakon što su u sklopu prva dva izdanja Ponta Lopud festivala neki od najvećih svjetskih filmskih profesionalaca kao Joel Coen, Frances McDormand i Pawel Pawlikowski svoja znanja i iskustva podijelili sa sudionicima masterclassa, ove godine u ulozi mastera naći će se višestruko nagrađivani švedski reditelj Ruben Östlund.

Objavljeno: 15.02.2023. u 13:24
get url
text

- Za mene je snimanje filmova zajednički poduhvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživam. Intimna atmosfera koju pruža Ponta Lopud sjajna je prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije. Istinske se tome radujem - izjavio je Ruben Östlund.

Riječ je o reditelju čiji je film "Trougao tuge" osvojio Zlatnu palmu u Cannesu 2022. godine, a satira koja "razotkriva uloge i klase i metaforički prikazuje kraj zapadne civilizacije" na dodjeli Evropskih filmskih nagrada osvojila je i četiri glavne nagrade – za najbolji evropski film, reditelja, glumca i scenarij. Priznanjima struke tu nije kraj, pa je tako Östlundov "Trougao tuge" nominiran i za nagradu Oscar i to u kategorijama za najbolji film, režiju i originalni scenarij. Jedan od producenata ovog filma je i suosnivač Ponta Lopud festivala Mirsad Purivatra ispred Obala Art Centra iz Sarajeva.

- Zadovoljstvo mi je najaviti da će jedan od najvećih reditelja današnjice, Ruben Östlund, biti gost Ponta Lopud festivala. Sarajevo Film Festival prati njegovu karijeru od samog početka i uživali smo ne samo u njegovim filmovima, već i u druženjima i razgovorima koje je vodio tokom svojih boravaka u Sarajevu. Međusobno uvažavanje i strast za filmom rezultirali su time da smo započeli i suradnju, tako da je Obala Art Centar postala jedan od producenta njegovog posljednjeg, višenagrađivanog filma Trougao tuge. Radujemo se što će Ruben svoje bogato znanje i iskustvo podijeliti s mladim regionalnim autorima, u opuštenoj i ugodnoj atmosferi Ponta Lopud festivala - rekao je Mirsad Purivatra.

Zaštitni znak Östlundovog rada su duge sekvence, koje je strukturirao i usavršavao još tokom studija na Univerzitetu u Geteborgu, gdje je upoznao Erika Hemmendorffa, s kojim je kasnije osnovao produkcijsku kuću Plattform Produktion.

Za kratki film "Incident kod banke" Östlund je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu. Taj mu je film pružio priliku za eksperimentiranje s raznim tehnikama i stilovima, što je postalo još očitije u njegovom trećem dugometražnom filmu "Igra", premijerno prikazanom u Cannesu, u programu Directors' Fortnight, s kojim je zatim osvojio i Nordic Prize, najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu.

Njegov četvrti dugometražni film "Turist", premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija, a osim što je bio nominiran za prestižni Zlatni globus, ušao je i u uži izbor za Oscara. I sa svojim petim filmom, "Kvadrat" iz 2017. Östlund osvaja Zlatnu palmu u Cannesu, ali i nominacije za Zlatni globus i Oscara.

Osim što je osvojio Zlatnu palmu, Östlundov recentni uradak "Trougao tuge" otvorio je 28. Sarajevo Film Festival, a Rubenu Östlundu je tom prilikom u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti uručeno Počasno Srce Sarajeva. Ponta Lopud festival, koji će se održati od 20. do 24. juna 2023. godine na otoku Lopudu u Hrvatskoj, i ove će godine uputiti poziv na dvadesetak filmskih autora iz regije, reditelja, glumaca i snimateljica na pragu međunarodnih karijera.