open-navfaktor-logo
search
Traže većinu
Vlast u TK: SDP, NS i DF formirali građansko-lijevi blok
SDP je prvi pokrenuo pregovore o formiranju vlasti u TK i oni imaju najviše mandata u Skupštini TK, ukupno deset, jedan više od SDA
26.10.2018. u 14:50
get url
text
Mirsad Čamdžić, Enver BIjedić, Zlatan Begić
Mirsad Čamdžić, Enver BIjedić, Zlatan Begić

U sjedištu Kantonalnog odbora SDP-a u Tuzli danas su održana dva sastanka na temu uspostave vlasti. Na poziv domaćina odazvale su se delegacije Naše stranke (NS) i Demokratske fronte (DF), a nakon sastanaka uslijedio je i zajednički zaključak, koji je nova polazna osnova za formiranje većine u Skupštini TK.

SDP je prvi pokrenuo pregovore o formiranju vlasti u TK i oni imaju najviše mandata u Skupštini TK, ukupno deset, jedan više od SDA. U Skupštini TK, PDA je osvojila sedam mandata, DF tri te NS, SBB i SBiH po dva mandata.

- SDP, DF i NS dogovorile su se da prave zajednički blok građanske-lijeve orijentacije, u svrhu obavljanja razgovora sa Savezom za bolju budućnost (SBB) i Strankom za BiH (SBiH), s ciljem formiranja skupštinske većine u TK. Ovo je usklađeno nakon razgovora i to je naše buduće djelovanje - rekao je predsjednik KO SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

Potencijalna koalicija o kojoj je Bijedić govorio prema stanju stvari u Skupštini brojala bi 19 ruku, a za većinu ih je potrebno 18.

Mirsad Čamdžić, predsjednik Regionalnog odbora NS u TK, rekao je da je stav njegove partije da neće biti saradnje sa SDA i PDA u vezi s formiranjem vlasti, a predsjednik KO DF-a Tuzla Zlatan Begić također je istakao da s dvije spomenute stranke ne ulaze ni u kakve razgovore.

- Mi ćemo razgovarati sa svima. Naš prioritet bili su NS i DF te da pokušamo da kao blok djelujemo ka SBB-u i SBiH-u. Ukoliko tu naiđemo na podršku našoj incijativi i saglasnost da formiramo većinu, obavit ćemo razgovore i s ostalima (SDA i PDA op. a.), ali će to biti kurtoazni razgovori - rekao je Enver Bijedić.

Čamdžić i Begić danas su rekli da koalicije na višim nivoima vlasti neće ni na koji način određivati koaliciju u TK.

- SDP ima propise i statut, tako da potpisivanje svake koalicije odobrava najveće tijelo u partiji, a to je Glavni odbor. Dakle niko ne može potpisati koaliciju u ime SDP-a, bez odobrenja Glavnog odbora - zaključio je Bijedić.

Kako saznajemo, naredne sedmice na razgovore u sjednište SDP-a u Tuzli trebale bi stići delegacije SBB-a i SBiH-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.