open-navfaktor-logo
search
Poznati kuhar
Voda i dva sastojka: Jamie Oliver podijelio jednostavan recept za hljeb
Ako želite izlaske iz kuće smanjiti na minimum onda će vam ovaj jednostavni recept za domaći hljeb Jamieja Olivera odlično doći.
16.04.2020. u 09:08
get url
text

Popularni kuhar podijelio je recept od samo nekoliko sastojaka koji će lako svladati baš svako.

Sastojci:

1 vrećica suhog kvasca

1 kg polubijelog pšeničnog brašna (tip 850)

650 ml mlake vode

Priprema:

650 ml mlake vode ulijte u zdjelu te u to uspite vrećicu suhog kvasca. Dodajte i malu kašiku šećera da potaknete kvasac te to pomiješajte.

Nakon nekoliko minuta, kad uočite mjehuriće, dodajte većinu brašna i miješajte viljuškom ili kuhačom sve dok se tijesto skroz ne ujednači u smjesu.

Zatim počnite mijesiti tijesto rukama. Svako malo pobrašnite ruke ili tijesto kako se ne bi lijepilo i kako biste ga lakše mogli mijesiti. Zatim ga prebacite na pobrašnjenu ravnu površinu te ga još mijesite i oblikujte sve dok ne vidite da je postalo sasvim elastično.

Oblikujte ga u kuglu i stavite u zdjelu te prekrijte krpom. Ostavite ga tako prekrivenog na toplom mjestu sat ili sat i po.

Zatim izvadite tijesto te ga još malo mijesite kako bi istisnuli zrak.

Oliver zatim savjetuje da tijesto razdvojite na dva dijela (jer sastojci su dovoljni za dvije štruce) te ga ostavite još pola sata do sat vremena u pobrašnjenoj i nauljenoj posudi za pečenje. Trebalo bi se poduplati.

Pećnicu zagrijte na 180 stepeni te tijesto pecite oko 35 minuta dok ne poprimi zlaćanu boju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.