open-navfaktor-logo
search
Prirodna pojava
Voda iz Vrbasa kod Banje Luke na dodatnoj analizi, uočene promjene boje
Vodna inspekcija grada Banje Luke danas je, zajedno sa tehnolozima banjalučkog "Vodovoda", izuzela uzorke vode iz rijeke Vrbas na području hidroakulumacije Bočac, nakon što je primjećena promjena boje vode na lokaciji kod restorana "Mandiko".  
09.05.2020. u 16:27
get url
text

Uzorci su predani na obradu u laboratoriju "Vodovoda“, kako bi se utvrdilo o kakvoj promjeni je riječ i da li ona, eventualno, može uticati na kvalitet vode u Vrbasu.

- Prema procjenama stručnjaka, najvjerovatanije se radi o bezopasnoj prirodnoj pojavi, odnosno cvjetanju smeđih algi, što se dogodilo i u maju prošle godine, kad je ova pojava potvrđena i nalazima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Ovu pojava nastaje u kombinaciji niskog vodostaja i naglog porasta spoljašnje temperature, a što dovodi do cvjetanja algi – navode iz Gradskog uprave Banja Luka.

Radi se o bezopasnoj prirodnoj pojavi, koja ne može uticati na kvalitet vode iz gradskog vodovoda, jer prolazi kroz veoma zatjevan proces obrade u fabrici vode, jednoj, kako dodaju, od najsavremenijih fabrike te vrste u ovom dijelu Evrpe.

Bez obzira na to, Vodna inspekcija, zajedno sa "Vodovodom", predostrožnosti radi, pojačala je kontrolu kvaliteta vode, pogotovo kad je riječ o biološki analizama. Uporedo s tim, o ovoj pojavi bit će obaviješten i Inspektorat Republike Srske s obzirom na to da je identična pojava - a pretpostavlja se od istog uzroka - uočena i na području druge lokalne zajednice, odnosno Mrkonjić Grada, u dijelu toka Crne rijeke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.