Vodič za savršen makeup: Izbjegnite ove greške u šminkanju

Objavljeno: 22.08.17 u 10:43

Iako šminkanje izgleda kao lak zadatak, vjerujte da nije. 

Rumenilo uvijek stavljajte preko jagodične kosti, iznad linije sa kojom ste konturisali i naglasili jagodice FOTO: ILUSTRACIJA
Rumenilo uvijek stavljajte preko jagodične kosti, iznad linije sa kojom ste konturisali i naglasili jagodice FOTO: ILUSTRACIJA

Pa čak i onaj “no makeup” izgled zahtijeva talenat i neko znanje kako bi izgledao tako kako izgleda.
Svi pravimo greške i to je sasvim uredu, pogotovo kada vježbamo i učimo nešto novo.

Ako želite postati profesionalac i umijeće šminkanja podići na viši nivo, evo šta trebate izbjegavati, a šta obavezno raditi.

Priprema lica

DA: Da bi vam puder stajao bolje, ali i da ne biste imali problema sa kožom, pripremite je prije stavljanja šminke. Neka šminka može biti teška i zapušiti pore, dok sa prajmerom možete zaštiti pore od prljavštine i pudera koji može ući u njih. Ako ne volite prajmere, možete staviti najobičniju hidratantnu kremu koju koristite.

NE: Ne pripremiti lice ni na koji način.

Stavljanje pudera

DA: Uvijek koristite puder u svojoj boji kože i imajte dva komada: jedan kada pocrnite i jedan za zimu. Nanosite ga tapkanjem uz pomoć spužvice za nanošenje pudera. Preko stavite puder u kamenu kako biste matirali kožu ili dobili potpunu prekrivenost.

NE: Stavljati pogrešnu boju pudera na koži i utrljavati ga u nju. Utrljavanjem pudera u kožu nećete postići bolji izgled, nego ćete samo izazvati perutanje (koje nije smireno prajmerom ili hidratantnom kremom) i crvenilo. Također, nemojte misliti da ćete prikriti pogrešnu boju pudera ako ga nanesete i na vrat.

Nikako ne stavljajte puder na mokru kožu i ne stavljajte preko puder u kamenu jer će izgledati kao da imate ružne fleke na licu i neće se dobro razmazati.

Konturisanje

DA: Konturišite od linije uha (gornje hrskavice) do pola obraza. Stavite malo tamnije nijanse, pa razmažite/blendujte kako bi se boje uklopile.

NE: Nemojte uvlačiti obraz kako biste konturisali jagodičnu kost. Na ovaj način lice će vam izgledati “usukano” kao da ste izgubili previše kilograma.

Rumenilo

DA: Stavljajte po malo i dodajte po želji jačinu nijanse. Stavite ga preko jagodične kosti, iznad linije sa kojom ste konturisali i naglasili jagodice. Razmažite tako da izgleda prirodno.

NE: Nemojte stavljati rumenilo previše blizu nosa ili na sredinu obraza, jer će izgledati više kao osip, a ne kao prirodno rumenilo kože.

Konturisanje nosa

DA: Nos će izgledati uži i manji ako ga konturišete sa svijetlom nijansom. Lagano naglasite most nosa sa strane i dodajte malo hajlajtera kod nozdrva, kako biste naglasili hrskavicu koja treba izgledati “prćastije”. Povedite računa o vrhu nosa.

NE: Nemojte samo uzeti četkicu sa tamnijom nijasom i staviti liniju od obrve do nozdrve. Nos neće izgledati tanje, nego istaknutije.

Šminkanje očiju

DA: Preko cijelog kapka stavite sjenu u neutralnoj nijansi, po mogućnosti mat varijantu. Ona će očima dati dubinu i učiniti ih vizuelno većim.

NE: Nemojte staviti sjajnu sjenu na cijeli kapak, pogotovo ako imate sitnije oči.

DA: Drugu, tamniju nijansu stavite iznad kapka, odnosno na dio gdje se spaja kapak sa čeonom kosti (udubljenje ispod obrva).

NE: Drugu, tamniju nijansu sjene nemojte stavljati direktno na kapak, osim ako nemate krupne oči. U suprotnom, neće vam lijepo stajati.

Stavljanje ajlajnera

DA: Uz pomoć samoljepljive trake nanesite ajlajner tačno kako treba. Povećajte vizuelno oči, tako što nećete vrh stavljati previše visoko, ka obrvama.

NE: Nemojte izvaličiti nepravilnu i previše tanku liniju, niti izvlačiti oštar vrh previše visoko, iznad spoljnog ugla oka.

Stavljanje sjene na donju liniju trepavica

DA: Koristite mat sjenu čija nijansa nije previše tamna. Ovako ćete uokviriti oči i istaći njihovu boju.

NE: Nemojte stavljati previše tamnu sjenu ispod oka, odnosno na donjoj liniji trepavica. Oči će izgledati tužno i ne baš lijepo.

Obrve

DA: Lagano popunite obrve tako da izgledaju jednako i nemojte pretjerivati sa jačinom boje. Obrve trebaju biti svijetle i paperjastog izgleda.

NE: Nemojte ih previše potamnjivati i praviti njihov početak (kod nosa) previše upečatljivim, što se vrlo često može vidjeti kod mnogih djevojaka. Oči će izgledati manje, a obrve spuštenije.

Usne

DA: Pratite liniju usana i gradativno, uz pomoć četkice nanosite ruž.

NE: Ne koristite nijanse ruža koji ne odgovaraju vašem tonu kože.