open-navfaktor-logo
search
Nema smirivanja tla
Voditeljica hrvatske seizmološke službe: Gotovo svake minute bilježimo potres, trajat će mjesecima
Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe u Hrvatskoj kazala je kako se ne može govoriti o smirivanju tla te da će naknadni potresi trajati još mjesecima.
30.12.2020. u 20:56
get url
text

- Nakon jučerašnjeg potresa magnitude 6,2 naknadni potresi trajat će još mjesecima. Ne možemo govoriti o smirivanju. Sigurno ih očekujemo kroz godinu, dvije. U posljednja tri dana tolika je aktivnost na području Banovine da gotovo svaku minutu imamo barem jedan manji potres koji seizmografi zabilježe – istakla je Ivančić za HRT.

Dodala je kako je od jučerašnjeg glavnog potresa bilo 25 do 30 potresa magnitude veće od dva.

– Od jučerašnjeg glavnog bilo ih je 25 većih od magnitude dva. Idućih dana moguća su sasvim sigurno snažnija podrhtavanja. Ne možemo reći koliko će biti jaki u sljedećim danima. Mogu se očekivati jači i očekuju nas jači potresi – istaknula je.

Naglasila je kako potresi jači od tri prema Richteru mogu biti veoma opasni na stradalom području za one kuće koje su načete ili razrušene te da uz ovakve magnitude mogu biti jako opasne.

– Jačina dosadašnjih potresa blizu je plafona prema svim razmišljanjima. Seizmolozi i geolozi izračunali su na osnovi rasjeda da bi na zagrebačkom području mogli biti magnitude i do 6,5. Ovo je potres koji se očekuje u ovakvim područjima – kazala je Ivančić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.