open-navfaktor-logo
search
Obavještenje
Vodovod Sarajevo poziva na štednju vode i zatvaranje javnih česmi
Naglašavaju da svi uposlenici Vodovoda i kanalizacije Sarajevo, već mjesec dana, svjesni situacije, ulažu ogromne napore da održe uredno vodosnabdijevanje
26.10.2018. u 12:02
get url
text

Već duži period evidentna je vrlo teška hidrološka situacija na svim izvorištima, uzrokovana dugim sušnim periodima bez padavina, ističu iz Vodoovoda Sarajevo.

Kao posljedica takve situacije nastupilo je, kako dodaju, izuzetno slabo prihranjivanje podzemlja vodama rijeke Željeznice, koja je gotovo u fazi presušivanja, došlo je do velikog smanjenja izdašnosti vrela Bosne sa minimalnim proticajima rijeke Bosne koja je na granici biološkoga minimuma, te eksternog smanjenja izdašnosti svih izvorišta sa kojih se vrši vodosnabdijevanje korisnika vodovodnog sistema kojima upravlja ovo javno preduzeće.

-Shodno situaciji, pozivamo sve korisnike naših usluga, kako građane tako i sve privredne subjekte, institucije, općine i sve druge relevantne subjekte na nivou Kantona Sarajevo, da maksimalno racionalno i štedljivo koriste vodu, bez nepotrebnih rasipanja - ističu iz Vodovoda.

Naglašavaju da svi uposlenici Vodovoda i kanalizacije Sarajevo, već mjesec dana, svjesni situacije, ulažu ogromne napore da održe uredno vodosnabdijevanje, te su od ove sedmice i obustavili sve radove na realizaciji Projekta detekcije curenja i smanjenja neoprihodovane vode u Kantonu Sarajevo (NRW- projekat), a koji iziskuju pražnjenje vodovodnog sistema.

-Obustava će trajati sve dok se ne popravi trenutna hidrološka situacija. U cilju daljnjeg smanjenja gubitaka u vodovodnom sistemu maksimalno smo intenzivirali radove na opravci svih kvarova na vodovodnom sistemu - dodaju.

Mole sve privredne subjekte i organe lokalne samouprave da sve javne česme sa slobodnim isticanjem privremeno zatvore, dok se ne popravi trenutna hidrološka situacija. Također upućuju zahtjev da sve autopraonice koriste minimalne količine vode.

-Svim korisnicima naših usluga unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju te još jednom molimo da svu vodu koriste racionalno i krajnje štedljivo - saopćeno je iz Vodovoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.