open-navfaktor-logo
search
Blagaj
Vojna operacija "Jesen 94": Bolno sjećanje na 82 poginula pripadnika Armije RBiH
Šerif Špago, jedan od tadašnjih ratnih komandanata u svom obraćanju prisutnima kazao je kako su ovo dani tuge, sjećanja, ali i ponosa
10.11.2019. u 19:28
get url
text
Detalj sa obilježavanja

Predstavnici boračkih organizacija, porodice, saborci poginulih šehida i boraca položili su cvijeće na šehidskom spomen obilježju i mezarju u Blagaju te proučili Jas’in pred duše najhrabrijih sinova Hercegovine koji su prije 25 godine dali živote u odbrani BiH tokom operacije "Jesen 94".

Akcije u kojoj su za samo nekoliko sati stradala 82 hrabra pripadnika Armije RBiH, izvedena je s ciljem potpunog oslobađanje platoa Podveležja i rasterećenje Mostara od svakodnevnog granatiranja od srpsko-crnogorskog agresora, čije su snage bile ukopane na brdima platoa Podveležja i nad Blagajem. U operaciji "Jesen 94" koja je izvedena od 9. do 11. novembra, učestvovalo je oko 2.600 boraca, od čega je skoro hiljadu njih bilo ubačeno u redove neprijatelja s ciljem njegovog potiskivanja prema Nevesinju.

Šerif Špago, jedan od tadašnjih ratnih komandanata u svom obraćanju prisutnima kazao je kako su ovo dani tuge, sjećanja, ali i ponosa.

- Porodice boraca koji su tada izgubili svoje živote trebaju biti ponosne što su imale takve sinove, muževe, očeve, jer su se, nesebično zalagali za odbranu države BiH, ali i dali nemjerljiv doprinos za slobodu svih nas - kazao je Špago.

Poručio je da je važno da se istina o svim događajima, uspjesima, pa i neuspjesima, prenosi na najmlađe, naglasivši, jer rat je takav, a rat je na ovim prostorima bio brutalan.

Nakon obilaska šehidskog turbeta i polaganja cvijeća na memorijalom skupu obilježavanja 25. godišnjice vojne operacije "Jesen 94" održanom u Domu kulture u Blagaju prisutnim se obratio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Memorijalna okupljanja na važnim datumima i godišnjicama, kazao je između ostalog, imaju za cilj objedinjavanja svih različitosti i jačanju jedinstva.

- Danas sam, ovdje ponajprije došao iz poštovanja prema porodicama šehida i organizatorima ovog skupa koji čuvaju ove datume, jer vjerujem da će ovakvi događaji objedinjavati naš narod i da će to biti dodatni impuls da čuvamo zajedništvo, da poštujemo sebe. Put pred nama je i dalje dug. Pred nama je još puno truda, jer nam se nameće klima da ova zemlja ne može brže ići naprijed, što nije tačno, jer ova zemlja ima dobre ljude- poručio muftija Dedović.

Obilježavanje je organizovala Koordinacija temeljnih boračkih udruženja HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.