open-navfaktor-logo
search
Bilo je i suza
Vojnici joj pojeli rođendansku tortu, nakon 77 godina joj poslali novu
Američka vojska isporučila je novu rođendansku tortu jednoj Italijanski, tačno 77 godina nakon što su američki vojnici koji su se borili u njenom lokalnom selu pojeli njenu tortu napravljenju za njen 13. rođendan.
30.04.2022. u 11:57
get url
text
Uručili tortu

Narednik Peter Wallis i pukovnik Matthew Gomlak poklonili su starici Meri Mion tortu prelivenu glazurom sa svježim voćem u četvrtak, navodi se na službenoj web stranici američke vojske.

Ceremonija je održana uoči Mionovog 90. rođendana 29. aprila, a domaćini su bili italijanski zvaničnici u Giardini Salvi, parku u srcu Vićence u Italiji.

A kako je došlo do ovoga? Prije 77 godina, 28. aprila 1945. godine, američke trupe iz 88. pješadijske divizije borile su se protiv njemačkih vojnika u gradu na sjeveroistoku Italije. 

Mion je jedva bila tinejdžerka kada se bitka preselila u njeno selo San Pietro. Dok su njemački vojnici otvarali vatru u blizini njene farme, ona se sa svojom majkom sakrila na tavan. Kada se idućeg jutra probudila, vidjela je da su američke trupe uzele svježe ispečenu rođendansku tortu koju joj je majka ostavila na prozorskoj dasci. Tada djevojčica, Mion je prvo bila ushićena zbog rođendana, a onda se sreća pretvorila u razočarenje kada su domišljati vojnici pobjegli s njenom tortom, piše CNN.

Tokom te bitke poginulo je ili ranjeno najmanje 19 američkih vojnika. Nakon bitke, lokalni stanovnici Vićence uspostavili su veze s američkom vojskom, pozdravljajući vojnike hljebom i vinom.

- Ta topla dobrodošlica od strane naroda Vicenze traje do danas - rekao je Gomlak, komandant Garnizona američke vojske u Italiji.

Narednik Wallis je kazao da se osjeća sjajno što je Meri Mion uručio tortu.

Mion je brisala suze dok je stotine posmatrača, uključujući američke i italijanske vojnike, veterane, policiju i lokalno stanovništvo, posmatralo emocionalnu razmjenu.

- Sutra ćemo jesti taj desert s cijelom mojom porodicom prisjećajući se ovog divnog dana koji nikada neću zaboraviti - kazala je Mion.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.