open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Vojnom povjereniku Šiljegoviću prije dva i po mjeseca istekao mandat, tek treba da zasjeda nadležna komisija
Parlamentarnom vojnom povjereniku Bošku Šiljegoviću je prije skoro dva i po mjeseca istekao mandat, a Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tek iduće sedmice treba pokrenuti proceduru izbora novog.
17.05.2023. u 20:29
get url
text
Boško Šiljegović

VEZANI TEKST - Šiljegović nakon skoro 14 godina odlazi s pozicije parlamentarnog vojnog povjerenika

Kako su odgovorili iz ove zajedničke komisije, Šiljegović je 3. marta obavijestio Zajednički kolegij oba doma bh. Parlamenta da mu mandat istječe 7. marta, a Zajednički kolegij je o tome obavijestio nadležnu komisiju 20. aprila.

- Zajednička komisija će se na 3. sjednici (koja je planirana za narednu sedmicu), upoznati sa naprijed navedenim, te u skladu sa Zakonom o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH, uputiti obavještenje o isteku mandata i poziv zakonskim predlagačima kandidata za parlamentarnog vojnog povjerenika – kazali su u Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost na čijem je čelu SDP-ov zastupnik Jasmin Imamović.

Kandidate potom u roku od 15 dana mogu predložiti članovi ove komisije, klubovi zastupnika u Zastupničkom domu i klubovi naroda u Domu naroda Parlamenta BiH. Parlamentarnog vojnog povjerenika bira Parlamentarna skupština BiH na prijedlog Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.