open-navfaktor-logo
search
Priča se
Vraća li se u politiku: Hoće li se Safet Oručević kandidovati za gradonačelnika Mostara
U Mostaru se posljednjih dana sve glasnije govori da bi se bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević, nekadašnji član SDA, mogao ponovo vratiti aktivno na političku scenu ovoga grada.
08.02.2020. u 14:55
get url
text

Navodno ga je zaintrigirala činjenica da bi se u Mostaru napokon mogli održati lokalni izbori. Podsjetimo, 2002. godine, svojevoljno, iako nikada nije izgubio izbore, napušta funkciju gradonačelnika.

Treba reći i da je Oručević čovjek koji je u poslijeratnom Mostaru uradio najviše na pomirenju i koji se uvijek zalagao za jedinstveni Mostar. Iako se nije godinama politički eksponirao, nije nikakva tajna, kako osnivač i aktuelni predsjednik Prve mostarske partije PMP Semir Drljević Lovac, godinama ima veliku podršku Oručevića.

Naši izvori, dobro upućeni u političke prilike Mostara, smatraju da je jasno da se želi politički aktivirati i zauzeti što bolji položaj. Uvjereni su tvrde, aludirajući na nedavno gostovanje u jednoj televizijskoj emisiji, gdje je negirao da se planira kandidovati, da je u pitanju samo ispipavanje političkog pulsa javnosti.

Prvi cilj mu je, smatraju, ponuditi sebe kao rješenje za gradonačelnika, a ako ne sebe, onda njegov prijedlog, a to je prof. Ahmed Džubur, DF-ov zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Oručević u izjavi za Faktor tvrdi, kako nema ambicije da ponovo postane prvi čovjek grada na Neretvi.

-U više navrata sam izjavio da se ne želim kandidovati i da svojim javnim istupima kao bivši gradonačelnik, koji je tri puta pobjeđivao HDZ na izborima, želim pomoći da Mostar izađe iz krize. Inače , zagovornik sam zajedničke liste probosanskih stranaka i u slučaju takve ideje, sigurno bi dao i svoj puni doprinos - kazao je Oručević za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.