open-navfaktor-logo
search
Ministar zdravstva KS
Vranić: Lockdown će se produžiti još sedam dana, pripremaju Zetru za masovnu vakcinaciju
Ministar zdravstva KS Haris Vranić informisao je zastupnike Skupštine KS o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu.
30.03.2021. u 11:09
get url
text

- Vidi se da smo dostigli vrhunac epidemiološkog rasta i posljednja tri dana vidimo pad novozaraženih. Prije dva dana smo imali blizu tri stotine zaraženih, a jučer je bilo 333 novozaražena, ali broj testiranja je bio reprezentativan, negdje oko 1.400 testiranih. Još nemamo većih broj otpusta u bolnicama nego što je slučaj sa prijemima. Značajno je i to da je pao broj smrtnih slučajeva - kazao je Vranić.

Istakao je da će lockdown najvjerovatnije biti produžen za još sedam dana.

- Ono što želim reći da ove mjere koje smo donijeli daju rezultate. Ovo su samo početni rezultati i oni ne znače da smije doći do opuštanja. Naprotiv, treba i dalje pojačati nadzor nad ovim mjerama, svakodnevno treba ponavljati da se građani pridržavaju mjera i krajem sedmice će ponovo zasjedati Krizni štab koji će razmatrati da li treba produžiti lockdown. Najvjerovatnije da će se to desiti, da će se produžiti lockdown - navodi on, te dodaje da se radi i na planu za masovnu vakcinaciju.

- Krećemo u pripremu dvorane Zetra za masovnu vakcinaciju. Danas bi trebala biti puštena i aplikacija putem koje će se građani moći prijaviti za vakcinaciju. Nećemo dobiti toliki broj vakcina koji mogu omogućiti masovnu vakcinaciju, ali se nadamo da će u budućnoti doći veći broj - istakao je Vranić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.