open-navfaktor-logo
search
Napokon se oglasio
Vranić nakon pisama roditelja Džene Gadžun: Sve je do Tužilaštva
Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo, konačno se, nakon dva otvorena pisma koja mu je uputio Muris Gadžun, otac preminule djevojčice Džene, oglasio u javnosti.
03.08.2022. u 14:18
get url
text

U saopćenju koje je uputio putem svoje zvanične Facebook stranice, Vranić navodi kako je, "kao i svi građani, bio iskreno i duboko pogođen viješću o smrti dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun".

VEZANI TEKST - Gadžun ponovo pisao Vraniću: Ovo je posljednja slika moje Džene, iz zubarske ordinacije gdje se operišu oči i uši...

- Kako sam trenutno i ministar zdravstva KS, osjećao sam i posebnu odgovornost i obavezu da odmah pozovem porodicu djevojčice i ponudim svu pomoć koja im je bila potrebna. Kao ministar zdravstva, kao ljekar, a iznad svega kao čovjek i roditelj želio sam saznati šta se tog kobnog dana desilo u ljekarskoj ordinaciji. Na lice mjesta poslao sam i nadležnu inspekciju, te pozvao direktora KUIP-a. Zatražio sam od direktora KUIP-a i inspektorice da mi dostave nalaz o tragičnom događaju. Od Ljekarske komore Kantona Sarajevo odmah sam zatražio da mi se dostave na uvid potrebna odobrenja za rad i licence za samostalan rad pomenutih ljekara. Također, zatražio sam da se izvrši provjera, da li je medicinska oprema atestirana. U vezi sa navedenim, napominjem da su svi ovi nalazi i dokumenti već učinjeni dostupnim javnosti - navodi Vranić.

Dalje kaže kako mu "nažalost, obdukcioni nalaz nikad nije dostavljen".

- Poznato je i da doktorica koja je bila operater, nije imala validnu licencu za rad u Kantonu Sarajevo. Svu dokumentaciju koju smo pribavili u Ministarstvu, dostavili smo nadležnom Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Tu prestaje nadležnost Ministarstva i mene kao ministra, u pogledu poduzimanja pravnih koraka u vezi sa tragičnim događajem - navodi Vranić.

Dalje piše kako se "nada i vjeruje da će pravosudni organi utvrditi sve relevantne činjenice, a da će slučaj biti riješen u okviru zakona".

- Naravno da roditeljima ništa ne može umanjiti bol, niti zamijeniti izgubljeni dječiji život, ali i oni i javnost zaslužuju znati istinu, kao što nadležne pravosudne institucije trebaju utvrditi postojanje odgovornosti. Dijelim mišljenje sa svima onima koji smatraju da to sve skupa predugo traje, ali to ni na koji način nije u mojoj nadležnosti. Još jednom želim naglasiti kako osjećam veliku žalost zbog izgubljenog dječijeg života i imam puno razumijevanje za bol roditelja. Upravo iz poštovanja tog bola, smatram neprimjerenim da se ta nesreća koristi za politikanstvo i pokušaj skupljanja jeftinih političkih poena, traženjem krivice na adresi na kojoj je nema - napisao je Vranić.

VEZANI TEKST - Otac malene Džene na njen rođendan pisao ministru Vraniću: Koga štitiš, Harise?

Dodao je da "i on, iznad svega, želi znati šta se tačno desilo tokom operacije i zašto je ugašen nevini dječiji život".

- To je moguće samo ako nadležno Tužilaštvo bez odlaganja temeljito, stručno i nepristrasno utvrdi šta se tačno desilo, poduzme odgovarajuće mjere, te o tome obavijesti javnost, a prije svega roditelje. Zbog neprimjerenih i neutemeljenih prozivki želim reći da sam čistog srca i iskreno položio Hipokratovu zakletvu, kao i zakletvu člana Vlade KS. Za mene je ljudski život svetinja i činim sve što je u mojoj moći i u okvirima zakona da se spriječi bilo kakav nesavjestan rad u oblasti zdravstva - naveo je Vranić.

Podsjetimo, u otvorenom pismu koje je uputio Vraniću, Muris Gadžun od njega ne traži da on provodi istragu, već da se, neovisno od istrage koju vodi Tužilaštvo KS, pozabavi onim što, za razliku od onog što tvrdi Vranić, jeste u njegovoj nadležnosti.

Gadžun je putem svojih pravnih zastupnika od Vranića tražio preispitivanje stručne odgovornosti ljekara koji su bili involvirani u cijeli slučaj.

- Zahtijevam, Harise, od tebe ODMAH da postupiš po Zahtjevu za preispitivanje stručne odgovornosti prim. dr. Suada Rožajca i prof. dr. Jasmine Halimić od 13.5.2022. godine, koji ti je predat lično na protokol od mojih advokata, kao i po urgenciji koju su lično predali na protokol 08.6.2022. godine, a na koje ti "šutiš", Harise - naveo je, između ostalog, Gadžun.

VEZANI TEKST - Bejtović je još član UO ZZO KS, inspekcija u slučaju djevojčice Gadžun mu utvrdila brojne nepravilnosti

Gadžun mu u pismu također spočitava činjenicu da je, i pored činjenice da je u ordinaciji čiji je vlasnik dr. Benjamin Bejtović i njegova supruga Jasmina obavljena operacija koja je rezultirala smrću djeteta, Bejtović i dalje član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a na koju funkciju ga je imenovala Vlada KS, kao visokopozicioniranog člana Naše stranke.

Niti je Bejtović podnio ostavku na ovu poziciju kao moralni čin nakon što je inspekcija utvrdila nepravilnosti i nakon samog događaja, niti je Vlada Kantona Sarajevo, a ni ministar zdravstva Vranić, podnio inicijativu za njegovu smjenu sa ove pozicije.

- Je li tvoja funkcija da i dalje nagrađuješ čovjeka u čijoj je zubarskoj ordinaciji obavljen operativni zahvat moje dvije i po godine stare kćerke - pitao ga je, između ostalog, u pismu Gadžun.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.