Vrhovni sud FBiH ponovo ukinuo rješenje o pritvoru Aliji Delimustafiću

Objavljeno: 19.06.17 u 15:10 Autor: B. P.

Vrhovni sud FBiH ukinuo je rješenje o određivanju pritvora Aliji Delimustafiću i vratio ga na ponovno odlučivanje Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

Sa privođenja Delimustafića u akciji "Pravda" FOTO: ARHIV
Sa privođenja Delimustafića u akciji "Pravda" FOTO: ARHIV

Ova informacija za Faktor potvrđena je u sarajevskom Kantonalnom sudu, a još nije poznato kada će biti održano ročište na kojem će Sud ponovo donijeti odluku da li Delimustafić ostaje u pritvoru ili će izaći na slobodu. 

Ovo je sedmi put da se Delimustafiću ukida rješenje o pritvoru. 

Kantonalni sud je 1. juna produžio pritvor Delimustafiću za tri mjeseca i to zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti ili dovršiti započeto krivično djelo, a na odluku se Vrhovnom sudu FBiH žalila njegova odbrana.

Prvoosumnjičeni u akciji "Pravda" uhapšen je 11. novembra prošle godine u Sarajevu i to dok je pokušavao pobjeći sa torbom punom novca. Sa sobom je imao lažne dokumente i avionsku kartu za Tajland. Sa njim je u istoj akciji privedeno još gotovo 20-ak osoba, koje se dovode u vezu s krivičnim djelima organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povreda zakona od suca i prevara.

Zatim je Delimustafić, nakon jednomjesečnog pritvora, na slobodu pušten 10. decembra 2016. godine, da bi nakon zahtjeva Tužilaštva KS, koji je odobrio Vrhovni sud FBiH, njegov pritvor ponovo produžen. Ipak, policajci koji su ponovo trebali uhapsiti Delimustafića, nisu ga zatekli u stanu, zbog čega je za njim raspisana potjernica.

Delimustafić je 21. decembra 2016. godine uhapšen u Hrvatskoj i izručen u BiH, te se od tada nalazio u pritvoru u Sarajevu.

On i ostali uhapšeni u ovom slučaju terete se da su, zajedno sa pomagačima, godinama učestvovali u prevarama sa nekretninama, pribavljajući višemilionsku imovinsku korist. Oni su, navodno, na osnovu krivotvorene dokumentacije ili prevara, uknjižavali takozvane napuštene stanove na sebi odane ljude, koje su, potom, posredstvom Delimustafićevih firmi koje se bave prometom nekretnina prodavali trećim osobama.