open-navfaktor-logo
search
Podijeljena mišljenja
Vrhovni sud Španije odobrio ekshumaciju posmrtnih ostataka diktatora Franca
Šestočlano sudačko vijeće danas je presudilo da posmrtni ostaci mogu biti ekshumirani iz monumentalnog kompleksa koji je izgrađen tokom Francove diktature, a koji danas predstavlja važnu turističku atrakciju na periferiji Madrida
24.09.2019. u 17:57
get url
text

Vrhovni sud Španije danas je donio odluku kojom odobrava ekshumaciju posmrtnih ostataka bivšeg španskog diktatora generala Francisca Franca.

Vlada Španije ranije je objavila plan premještanja posmrtnih ostatka Francaa iz velikog mauzoleja Valle de los Caidos u neko drugo groblje.

Srodnici diktatora Franca su podnijeli žalbu Vrhovnom sudu Španije. Šestočlano sudačko vijeće danas je presudilo da posmrtni ostaci mogu biti ekshumirani iz monumentalnog kompleksa koji je izgrađen tokom Francove diktature, a koji danas predstavlja važnu turističku atrakciju na periferiji Madrida.

Ljevičarske partije i porodice žrtava građanskog rata u Španiji već nekoliko godina traže da se posmrtni ostaci diktatora Franca premjeste iz mauzoleja. Protivnici tog plana tvrde pak da bi to moglo otvoriti neke stare rane unutar španskog društva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.