open-navfaktor-logo
search
Velika investicija
Vrijedan 1,5 milijardi KM: Počeli pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 TE Tuzla
Pored proizvodnje električne energije, Blok 7 će biti iskorišten i za proizvodnju toplinske energije, odnsno grijanje stanova u Tuzli, Lukavcu, a u perspektivi i Živinicam
01.11.2019. u 14:16
get url
text
Termoelektrana Tuzla: Lokacija za Blok 7
Termoelektrana Tuzla: Lokacija za Blok 7

Izvođači radova danas su zvanično uvedeni u posao na izgradnji Bloka sedam Termoelektrane Tuzla, ukupne vrijednosti 1,5 milijardi maraka. Pripremni radovi podrazumijevaju nivelaciju zemljišta površine 270 hektara, izgradnju odvodnih kanala, izmještanje cjevovoda i dalekovoda te pripremu terena za jedan težak objekat kakav je Blok 7.

- Nakon Bloka sedam u Termoelektrani Kakanj, izgrađenog 1988. godine, danas, 31 godinu kasnije, počinjemo jedan veliki projekat koji je od najvećeg energetskog značaja za BiH. Očekujemo da ovaj plato u narednim danima postane veliko gradilište i da u narednih 12 mjeseci da se radi intenzivna priprema terene, ali i da se sukcesivno predaje kinskeom izvođaču, koji će na proljeće naredne godine početi sa prvim radovima na realizaciji EPC ugovora - rekao je danas Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH.

Sve pripremne radove radit će tri domaće kompanije, a vrijednost je 17,9 miliona KM bez PDV-a.

- Rok za pripremne radove je 12 mjeseci, a EPC ugovor je potpisan na 56 mjeseci i očekujemo da krajem 2024. ili početkom 2025. godine Blok 7 bude objekat koji će biti moguće spojiti na eleketroenergetski sistem BiH. To je zamjenski blok za blokove tri, četiri i pet u TE Tuza, instalirane snage 450 megavata i mijenja blokove ukupne jačine 500 megavata - pojašnjava Salkić.

On ističe da je instalirana snaga novog bloka nešto manja, ali je nejegova efikasnost daleko veća.

- Blok 7 će proizvoditi deset posto više električne enegrgije nego postojeći blokovi, uz značajno smanjenje potrošnje uglja, oko 1,1 milion tona godišnje manje. Naravno, ekološke karakteristike i performanse proizvodnje bit će u skladu sa bh. zakonodavstvom i normama EU - zaključio je Salkić.

Pored proizvodnje električne energije, Blok 7 će biti iskorišten i za proizvodnju toplinske energije, odnsno grijanje stanova u Tuzli, Lukavcu, a u perspektivi i Živinicama.

{$galerijaFotografija}

blok-7-termoelektrana-tuzla (2).JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.