Vrijedi promijeniti rutinu: Evo zašto biste se trebali tuširati uvečer

Objavljeno: 30.09.17 u 19:27

Spavati sedam do devet sati svaku noć veoma je važno za zdravlje našeg organizma, a naučnici sada ističu da se tajna dobrog sna možda krije i u tuširanju prije odlaska u krevet. 

Tajna dobrog sna krije se i u tuširanju prije odlaska u krevet FOTO: ILUSTRACIJA
Tajna dobrog sna krije se i u tuširanju prije odlaska u krevet FOTO: ILUSTRACIJA

Oni i navode zašto se ne tuširati ujutro, a zašto je opet dobro to uraditi uvečer:

Rizik za akne

Tokom dana na koži lica skupljaju se ulje i prljavština s kojima na kraju legnete na jastuk. Dakle, trebali biste se tuširati prije spavanja, a lice oprati proizvodima koji u sebi imaju cink. Takvi proizvodi sprečavaju nastanak prištića i akni.

Sprečava alergijske napade

Ako patite od sezonskih alergija, poslušajte. Polen i ostali alergeni skupljaju se na koži, kosi, odjeći... Pa ako se ne tuširate prije spavanja, sve to će se preseliti i na vaše plahte na krevetu i nećete se naspavati ako cijelu noć budete šmrcali i kihali.

Tuširanje prije spavanja opušta

Nauka je potvrdila da toplina smanjuje tjeskobu i stres te potiče opuštanje. Logično je, jer kada uskočimo u tuš nakon cijelog dana i pustimo toplu vodu da teče, nekada imamo osjećaj kao da je odstranila cijeli stres od tog dana. Isto je i sa kupkama.

Imat ćete ljepšu kožu

Hormon rasta i spolni hormoni aktivni su tokom noći, a oni su zaslužni za lijepu kožu. Važno je da s nje skinete sve što bi moglo poremetiti normalan rad ovih hormona prije spavanja.

Na jastuk ćete prenijeti bakterije

Istraživači tvrde da se u kosi skuplja više bakterija nego što možete zamisliti. Pa ako u krevet idete neoprane kose previše noći za redom riskirate nastanak akni i drugih problema na koži lica.

Za privlačniju kosu

Ako operete kosu uvečer, možete leći u krevet i s vlažnom dlakom, pogotovo ako je kovrčava. Probudit ćete se s mekšom i zdravijom kosom. Samo sedam dana, poručuju stručnjaci, pokušajte preokrenuti rutinu, pa ćete vidjeti što će se dogoditi.