open-navfaktor-logo
search
Svjetske berze
Vrijednost dolara u padu
Američka centralna banka poručila je da nema razloga za promjenu monetarne politike u jednom ili drugom smjeru
05.05.2019. u 17:03
get url
text

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema takozvanoj korpi valuta prošle sedmice je pala nakon što je američka centralna banka poručila da nema razloga za promjenu monetarne politike u jednom ili drugom smjeru.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,4 posto, na 97,60 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,45 posto, na 111,10 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku pa je cijena eura porasla 0,45 posto, na 1,1201 dolar.

Nakon dvije sedmice rasta dolar je prošle sedmice oslabio. Sedmica na valutnim tržištima protekla je mirno, uz male promjene valutnih kurseva i slabu likvidnost, što se pripisuje ovosedmičnim dužim praznicima u Japanu i Kini.

Dolar se pod pritiskom našao polovinom sedmice, kada je američka centralna banka poručila da nema razloga za promjene u monetarnoj politici.

Nakon redovne sjednice Fed je u srijedu poručio da se rast privrede nastavlja, da je tržište rada i dalje snažno te da bi inflacija mogla porasti dok se ciklus rasta privrede bliži desetoj godini.

- Smatramo da su naša politička stajališta u ovom trenutku prikladna, ne vidimo nikakav razlog za promjene u bilo kojem smjeru - kazao je predsjednik Feda Jerome Powell, prenosi SEEbiz.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da bi centralna banka zbog slabljenja inflacijskih pritisaka mogla smanjiti kamatne stope do kraja godine, ali i one koji su "igrali" na moguće povećanje kamata do kraja godine.

Osim toga, u petak je objavljeno da je u aprilu broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, znatno više od očekivanih 185.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,6 posto, najniži nivo u 49 godina.

To pokazuje da američko tržište rada, kao i cijela privreda, stabilno raste, i to bez jačanja inflacijskih pritisaka.

Naime, prosječna satnica porasla je u aprilu 0,2 posto, kao i mjesec dana prije, pa je rast na godišnjem nivou iznosio 3,2 posto, manje nego što se očekivalo u anketi Reutersa.

- Ti i drugi detalji iz izvještaja nisu dali ulagačima razloga za kupnju dolara - kaže Eric Viloria, strateg u banci Credit Agricole.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.