open-navfaktor-logo
search
Optimistični rezultati
Vrijednost narudžbi građevinskih bh. firmi u drugom kvartalu 2020. godine veća 12,7 posto
Vrijednost realizovanih i naručenih građevinskih radova bh. kompanija u inostranstvu porasla je u drugom kvartalu ove godine, a globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka nakon rekordnog pada u drugom tromjesečju, povezanog s pandemijom koronavirusa, saopćila je Svjetska trgovinska organizacija.
22.08.2020. u 22:46
get url
text

Vrijednost novih narudžbi u drugom kvartalu 2020. godine veća je za 12,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Vrijednost izvršenih radova veća je za 10,1 posto u odnosu na isti kvartal 2019. godine.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u drugom kvartalu 2020. godine 15,5 posto radova se odnosi na objekte visokogradnje, a 84,5 posto radova na objekte niskogradnje.

Vrijednost novih narudžni u drugom kvartalu bila je 33,9 miliona KM, od toga najviše u Crnoj Gori – 10,1 milion, u Srbiji 7,3 miliona, Hrvatskoj 7 miliona, Švedskoj, 3,6 miliona i Njemačkoj oko 3 miliona KM.

Vrijednost izvršenih radova bila je oko 39,6 miliona KM. Od toga najviše u Crnoj Gori – 12,5 miliona KM, Hrvatskoj 7,6 miliona, Srbiji oko 7,4 miliona, Njemačkoj 5,2 miliona i Švedskoj 3,6 miliona KM.

Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka nakon rekordnog pada u drugom tromjesečju, povezanog s pandemijom koronavirusa, saopćila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Indeks globalne robne razmjene pao je u junu na 18,6 bodova u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 84,5 bodova. To je njegova najniža razina otkada je WTO počeo objavljivati izvješća 2007. godine, u vrijeme financijske krize.

U aprilu WTO je predvidio da će globalna robna razmjena ove godine pasti između 13 i 32 posto, te porasti 21 do 24 posto u 2021. U junu su saopćili da je taj pesimističan scenarij ipak malo vjerovatan zahvaljujući brzom odgovoru vlada na posljedice pandemije.

- Ta procjena, zajedno s novom vrijednošću barometra robne trgovine, sugerira da se svjetska trgovina u 2020. razvija u skladu s manje pesimističnim scenarijima koje je WTO skicirao u aprilskoj prognozi - pojašnjavaju iz WTO.

U normalnim okolnostima barometar anticipira promjene trendova u trgovini nekoliko mjeseci unaprijed ali su snažne oscilacije koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa smanjile njegovu prediktivnu vrijednost, upozorava WTO.

Ukazuju ipak na znakove oporavka u trećem tromjesečju. Izvješće tako pokazuje rast indeksa izvoznih narudžbi u junu, na 88,4 boda, s 83,3 boda u martu.

- Dodatni pokazatelji su parcijalno blago jačanje svjetske trgovine i proizvodnje u trećem tromjesečju, ali snaga takvog eventualnog oporavka i dalje je vrlo neizvjesna - naglašava WTO.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.