open-navfaktor-logo
search
Ukusno voće
Vrijeme je za trešnje: Zašto treba da ih jedemo što više
Jedna od najukusnijih ljetnih poslastica jesu trešnje. Neke vrste sazrijevaju ranije, neke nešto kasnije, ali svakako nemojte propustiti da uživate u ovom zdravom i ukusnom voću.
01.06.2020. u 07:55
get url
text

Trešnje su dobar izvor antioksidansa, vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrij i holesterol.

Odlične su i za one osobe koje paze na unos kalorija.

Utječu i na ravnotežu tečnosti u organizmu.

Trešnja je voće u bliskom rodu sa šljivama, a nešto daljem s breskvama i nektarinama. Plod trešnje okrugla je mesnata koštunica, crvene do crno-ljubičaste boje, ovisno o sorti, veoma ukusno i korisno voće za jelo i preradu. U njima se uživalo još u kameno doba, a rimski su vojnici uvijek nosili trešnje sa sobom na svojim osvajanjima.

Trešnja sadrži sve vitamine i minerale (osim natrija), iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline.

Bogate su kalijem te dobro djeluju na ravnotežu težnosti u organizmu.

Trešnje, poput drugog voća, obiluju antioksidansima koji štite od slobodnih radikala te usporavaju proces starenja.

Svoju tamno crvenu boju trešnje duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava.

Istraživanja su pokazala da trešnje povoljno djeluju kod dijabetesa tako da snižavaju nivo šećera u krvi. Osim toga, trešnje snižavaju razinu LDL holesterola te mogu biti od koristi pri prevenciji karcinoma debelog crijeva.

Trešnje pomažu i kod fizičke i umne iscrpljenosti. Dok sok od trešnje može utjecati na smanjenje bolova u mišićima nankon trčanja.

Peteljka trešnje obiluje taninima, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerima i mineralima. Zahvaljujući svom sastavu, peteljke su se u narodnoj medicini koristile za čajeve koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.