open-navfaktor-logo
search
Biznis cvjeta
Vrtoglave zarade: Sve propada osim industrije videoigara
Najnoviji podaci pokazuju da je tržište videoigara u Velikoj Britaniji prvi put ostvarilo zaradu veću od četiri milijarde funti i to se dogodilo u pandemijskoj 2020.
21.01.2021. u 22:04
get url
text

Dobit prelazi 4,2 milijarde funti, a to je za 14,5 posto više nego u 2019. godini.

Inače, videoigre tokom prošlogodišnjeg lockdowna proživljavale su novi procvat popularnosti, a povećao se i broj digitalnih downloada za te platforme. U slučaju digitalnog tržišta, radi se o rastu od 16,3 posto, čemu su doprinijela skidanja, digitalne pretplate (Game Pass i slično) i DLC-ovi (dodatni sadržaj za videoigre).

Poređenja radi, tržište digitalnih videoigara u Velikoj Britaniji prošle je godine bilo toliko snažno da je vrijedilo više od cjelokupnog videotržišta i gotovo dvostruko više od muzičke industrije. Što se fizičkih kopija tiče, i tu se bilježi rast, a porasla je i prodaja konzola, što je bilo i očekivano s obzirom na to da su se pojavile čak četiri nove konzole (PS5 u dvije i Xbox u dvije varijante novih konzola).

Među najprodavanijim naslovima prošle su godine bili FIFA 21, Call of Duty, GTA 5, Animal Crossing, The Last of Us Part 2 i Assassin's Creed Valhalla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.