open-navfaktor-logo
search
Debevec jedini kandidat
VSTVBiH o konkursnoj proceduri za izbor predsjednika Suda BiH
U sklopu konkursne procedure za izbor predsjednika Suda BiH, nadležno podvijeće Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine verifikovalo je prijavu Ranka Debevca, aktuelnog predsjednika Državnog suda kome mandat ističe polovinom ovog mjeseca.
16.12.2022. u 17:33
get url
text

Budući da je prijava drugog kandidata Dubravka Čampare, tužitelja Tužiteljstva BiH, u međuvremenu odbačena u skladu s odredbama Zakona o VSTV-u BiH i Poslovnika VSTV-a BiH, Debevec je ostao jedini kandidat za čelnu poziciju Suda BiH.

Naime, spomenutim odredbama propisano je da se za poziciju predsjednika suda može prijaviti samo kandidat koji je sudija tog suda.

Na Fenin upit o dinamici u vezi s izborom/imenovanjem predsjednika Suda BiH, iz VSTV-a podsjećaju da je za dnevni red sjednice ovog regulatornog tijela, zakazane za 21. i 22. decembar planirano - utvrđivanje prijedloga ocjena rada VSTV-a BiH za predsjednika Suda BiH radi bodovanja stručnosti kandidata u okviru konkursne procedure.

VEZANI TEKST - VSTV: Dubravko Čampara ne može biti predsjednik Suda BiH, Debevec jedini kandidat

Iz VSTV-a pojašnjavaju kako će se ta ocjena rada dostaviti na izjašnjenje ocijenjenom predsjedniku suda, te da će se o njegovom eventualnom prigovoru na ocjenu rada odlučiti na prvoj narednoj sjednici VSTV-a BiH (u januaru 2023. godine).

- Nakon što se utvrde konačne ocjene rada, Podvijeće za predlaganje kandidata za imenovanje na nivou Bosne i Hercegovine utvrdit će datum održavanja razgovora sa kandidatom, koji je obavezan na razgovoru izložiti program rada institucije u koju se prijavljuje – navode iz VSTV-a.

U skladu s procedurom, poslije razgovora nadležno podvijeće predlaže kandidata koji na sjednici VSTV-a izlaže program rada, a na kojoj se, eventualno, donosi i odluka o imenovanju.

Inače, procedura predlaganja i imenovanja kandidata na rukovodeće funkcije propisana je odredbama člana 61b) Poslovnika VSTV-a BiH koji je dostupan na web stranici VSTV-a BiH.

Konkurs za poziciju predsjednika Suda BiH objavljen je 3. novembra, s rokom prijave od 15 dana, odnosno do 18. novembra ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.