open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Vučević: Bespilotne letjelice su dolazile iz više smjerova u centralnu Srbiju
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević saopćio je danas da je više bespilotnih letjelica nadlijetalo granicu Srbije i Kosova, ali da je bilo i povremenih ulaza na teritoriju centralne Srbije.
02.11.2022. u 10:58
get url
text

Vučević je kazao da će letjelice biti eliminirane ili stavljene pod kontrolu vojske Srbije ako ponovo budu uočene, a po naredbi vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar Vučević nije mogao kaazati koliko je letjelica uočeno, već samo da ih je bilo više, kao i da sve to nije bilo tokom jednog naleta.

- Ne mogu vam kazati čiji su dronovi, ali mogu kazati da dolaze s teritorije Kosova. Sve se to odvija u kontekstu nadzora, kontrole ili pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije i to na našoj teritoriji i sasvim je prirodno da Vojska Srbije ima svoj program rada, da postupa u skladu s naredbama vrhovnog komandanta - kazao je Vučević u izjavi za Radioteleviziju Srbije.

Također on je podsjetio da  je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prije tri dana izdao naredbu o podignutom stepenu borbene pripravnosti.

- Svakako ono što se događa na Kosovu i što prijeti da se i dalje događa, a govorim o jednostranim odlukama i napuštanju koncepta dijaloga, to su procesi koji mogu dovesti do eskalacije, ugroziti sigurnost života, imovine Srba s Kosova i Srbija mora reagirati, a naša poruka je - nema nove Oluje, Bljeska, 2004. - kazao je Vučević.

On je pozvao sve učesnike, a prije svega predstavnike Kosova, SAD-a, kao i članice EU-a, da vrate Prištinu za pregovarački sto, kako bi prestala politika jednostranih odluka i podizanja konstantnih tenzija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je jučer da su avioni MIG Vojske Srbije podignuti nakon što su bespilotne letjelice snimale aktivnosti u zoni sigurnosti.

- Ako se ovakve stvari budu ponavljale mi ćemo srušiti te letjelice, što bi uradila svaka zemlja - rekla je Brnabić, te dodala da su dronovi, koji su jučer uočeni snimali jedan položaj u zoni sigurnosti Srbije i dvije kasarne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.