open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Beogradu
Vučić: Albanske trupe krenule ka sjeveru Kosova
Mi zbog vas i zbog nas i zbog cijele Srbije moramo da čuvamo mir. Da se svim mirnim zajedničkim sredstvima borimo. Nadam se da nikome od njih neće pasti na pamet da primijene nasilje, jer to srpska država neće dozvoliti, kazao je predsjednik Srbije na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova
22.11.2018. u 15:20
get url
text

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ima informacije da su albanske trupe iz baza Belvedere i Vrelo krenule ka sjeveru Kosova, ponovivši da Srbija mora da sačuva mir, javlja Anadolu Agency (AA). Kako je naveo na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova, dvije opcije su moguće. 

-Uzeli su gliser na Gazivodama kojim se Tači vozio, pa je moguće da kreću u kontrolu jezera i da tako pokazuju mišiće ili da kontrolišu zeleni prijelaz na severu, kako bi spriječili protok robe ka srpskim sredinama na Kosovu - rekao je Vučić u Beogradu, dodavši da će nastaviti da prati situaciju i da Srbi neće biti ostavljeni na milost i nemilost. 

Vučić je rekao i da svi moraju da daju sve od sebe da se izbjegne konfrontacija, iako će, kako je kazao, albanska strana pokušati da to postigne.

-Mi zbog vas i zbog nas i zbog cijele Srbije moramo da čuvamo mir. Da se svim mirnim zajedničkim sredstvima borimo. Nadam se da nikome od njih neće pasti na pamet da primijene nasilje, jer to srpska država neće dozvoliti - kazao je.

Predsjednik Srbije je pomenuo i izjavu premijera Kosova Ramusha Haradinaja da neće ukloniti takse dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

-To govori da iza toga postoje neke druge velike sile koje se prave nevješte. On nije sam to smislio. Nije to iz njegove glave izašlo. On je pročitao to sa nekog papira, ali srećom je bio nepažljiv. Dobro... Onda moramo da se spremimo za dugu i tešku borbu, pošto mi tu nezavisnost nećemo priznati - rekao je Vučić. 

On je dodao i da mu se čini da su scene paljenja srpske robe u Kačaniku na lomači potpuno iste kao i scene paljenja jevrejskih knjiga u nacističkoj Njemačkoj. 

-Za nas je važno da su ljudi iz Evropske unije reagovali racionalno, voljeli bismo da su to uradili i ranije. Želimo da vjerujemo da će svojim mjerama urazumiti Prištinu. Ali da budem sasvim iskren, nisam siguran. Da ne kažem da ne mislim da će se to dogoditi - kazao je. 

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić ocijenio je da je situacija veoma loša. 

-Želim da pozovem Vas (predsjednika Srbije) i državu da nam pomognete, jer ukoliko danas ne uradite ništa, nas će da protjeraju - kazao je Rakić. 

Naknadno je saopćeno da je Vučić izjavio kako je dobio informaciju da je KFOR zaustavio albanske trupe koje su krenule na sjever Kosova. Tokom sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, on je zahvalio KFOR-u na tome.

-Hvala im na tome, ako je to tačno - rekao je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.