Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić zamolili su danas ambasadora Kine u Beogradu Li Mančanga da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, a povodom "jutrošnjeg upada jedinica ROSU u Sjevernu Mitrovicu", prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Predsjedništva Srbije je navedeno da je Vučić rekao da "upad jedinica ROSU pokazuje da su snage KFOR-a, odnosno NATO-a namjerno obmanjivale sveukupnu javnost".

-Danas je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO-a lagali - rekao je Vučić.

Predsjednica Vlade Brnabić rekla je, po pitanju uvođenja taksi na srpsku robu, za koje očekuje reakciju Evropske unije, jer je riječ o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i CEFTA sporazuma, da je to pitanje i za Ujedinjene nacije, jer je UNMIК jedan od potpisnika, i da u tom smislu očekuje podršku Кine u najvažnijoj svjetskoj organizaciji.

Ambasador Li je rekao da Кina odlično razumije šta se dešava na Кosovu i da je to "već poznati scenario napada na integritet Srbije".

Кineski ambasador je istakao da će predsjednik Kine Si Đinping u toku dana biti o svemu obaviješten i da Srbija može da računa na podršku Кine.