open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Beogradu
Vučić i Dodik: Nema izuzetaka za zabranu kretanja ni tokom Vaskrsa, nema odlaska na liturgije
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas su u Beogradu izjavili da tokom vaskršnjih praznika neće biti dozvoljeno kretanje na liturgije, a dogovorili su i novu pomoć u vidu zaštitnih maski, rukavica, kao i respiratora koju će Srbija uputiti entitetu RS.
15.04.2020. u 12:54
get url
text

Nakon sastanka u Predsjedništvu Srbije, Vučić je kazao da Srbija ne može da pravi izuzetke i da ukida zabranu kretanja tokom policijskog sata tokom vaskršnjih praznika kako je ranije Sinod Srpske pravoslavne crkve tražio.

- Mi ne možemo da pravimo izuzetke i naš je posao da štitimo živote ljudi. Ja ću danas ponovo pozvati patrijarha Irineja da zamolim da službe budu održane bez prisustva ljudi - rekao je Vučić.

On je naveo i da je s Dodikom razgovarao o njegovoj molbi da Srbija pošalje dodatnu pomoć RS-u.

- Uputit ćemo u naredna dva ili tri dana pomoć u stotinama hiljada zaštitnih rukavica, zaštitnih maski i novih respiratora - kazao je.

On je rekao i da u naredna dva dana očekuje da pomoć stigne i u dijelove Istočnog Sarajeva i Goražda, uz molbu da svaka druga vrsta pomoći ubuduće ide preko Vlade RS-a, a ne preko svake pojedinačne općine. Govoreći o Srbiji, Vučić je izjavio da je i sredinom marta u zemlji bilo otpušteno oko 11.000 radnika, a da se od 30. marta do 3. aprila na posao vratilo njih 8.999, tako da je ustvari blizu 2.000 osoba ostalo bez posla.

On je najavio i "ohrabrujuće novosti o kojima će govoriti ljekari danas u 15 sati", ali je dodao i da je "strahovito važno da budemo disciplinovani narednog vikenda". Još jednom je zamolio penzionere da poštuju mjere i da se "strpe još malo, jer je virus i dalje prilično snažan".

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ukazao je da "ne smijemo zbog ljubavi koju svi imamo prema crkvi i vjeri da dozvolimo ekspanziju virusa".

- Molim sve vjernike da to i razumiju, važno je da nema okupljanja i da se eliminiše svako širenje epidemije - izjavio je Dodik.

On je zahvalio Srbiji na pomoći koju je slala, ali i koju će slati.

- RS u pogledu epidemije bez pomoći Srbije prošla bi daleko teže. Naši napori u vezi s mjerama su se pokazali dobrim, prestanak rada škola, trgovinskih lanaca, ugostiteljskih objekata, ali i karantin na granici dali su najveće rezultate. Mi to ne smijemo sada ugroziti i zato moramo nastaviti s tim mjerama - dodao je.

Prema njegovim riječima, RS će po ugledu na Srbiju rešavati i ekonomska pitanja i iskoristiti sve mogućnosti da se održi zaposlenost u RS-u.

- Imamo dobro razumijevanje poslodavaca. Otpušteno je 800 ljudi, od čega 500 koji su radili na određeno vrijeme, što govori da su poslodavci razumno postupali kada smo ih zamolili da ne otpuštaju radnike - kazao je Dodik.

U Srbiji će tokom predstojećih vaskršnjih praznika zabrana kretanja trajati od petka u 17 sati do utorka u pet ujutro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.