open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić: Kada se govorio o funkcionalnoj BiH, to je eufemizam za oduzimanje nadležnosti RS-u
Predsjednik Sbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju nove COVID bolnice u Kruševcu da će u naredna dva ili tri dana u Srbiju stići 5.000 doza Pfizerove vakcine i da će prvo biti vakcinisani stariji od 75 godina koji žive u domovima za stare.
20.12.2020. u 12:36
get url
text

Vučić je rekao da vjeruje da će Evropska unija dozvoliti nabavku vakcina za Zapadni Balkan i da će poštovati dogovor i da će u prvom kvartalu naredne godine Srbija dobiti dodatne, nesmanjene količine vakcine od 340.000 doza.

On je rekao da se ruska vakcina još ispituje, da se čeka još dio dokumentacije i da se nada da će uskoro biti donijet sud o vakcini, a da se uskoro očekuje i kineska vakcina.

- Stiže i "Moderna", vjerujem i AstraZeneka, "Johnson & Johnson". Sve ćemo da nabavimo u skladu sa mogućnostima, jer je ključno da ljude vakcinišemo, da obezbijedimo zdravlje građana Srbije i da nam ekonomija funkcioniraju - rekao je Vučić.

Upitan o mogućnostima za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V i da li je o tome razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, Vučić je rekao ”postoji takva perspektiva”.

Odgovarajući na politička pitanja, Vučić je rekao da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, ali da ne može da pristane na ideje o ukidanju entiteta RS.

- Onaj ko pokušava da ukine RS osim što čini nešto protiv volje srpskog naroda, taj koji bi to da radi ne želi dobro miru i stabilnosti na Balkanu - poručio je Vučić i ocijenio da, kada mnogi u regionu govore o funkcionalnoj Bosni i Hercegovini, to je eufemizam za oduzimanje nadležnosti entitetu RS

Istakao je da želi najbolje odnose sa Bošnjacima i Bosnom i Hercegovinom, ali da Srbija neće nikome biti "džak za udaranje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.