open-navfaktor-logo
search
Koga se boji
Vučić kupuje od Kine tri moćna raketna sistema FK-3
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tražio je od kineskog predsednika Xi Jinpinga tri raketna sistema FK-3, a o detaljima u vezi sa nabavkom treba da se dogovore tokom posjete Xija Srbiji sljedeće godine, piše "Blic"
15.11.2018. u 11:07
get url
text

Kako kaže izvor "Blica", Vučić je molio Xija za tri diviziona moćnog PVO sistema.

 - Vučić je tražio tri sistema FK-3 za cijenu od 200 miliona dolara. Jedan košta 100 miliona, ali bismo u slučaju da Kina pristane, praktično dobili tri sistema koliko koštaju dva - otkrio je izvor "Blica" iz vojnog vrha.

- Za odbranu Beograda dovoljan je jedan raketni sistem, dok bi tri do pet moglo da pokrije teritoriju cijele Srbije - kaže isti sagovornik.

Zvanične reakcije s kineske strane još nije bilo, ali se očekuje da Vučić i Xi o tome razgovaraju naredne godine. Kineski predsjednik pet puta godišnje napušta Kinu, a u njegovoj agendi za 2019. godinu naći će se Srbija.

- Tokom te posjete trebalo bi da bude riječi i o detaljima ovog posla - navodi izvor "Blica".

Tokom održavanja vojne vježbe "Vijek pobjednika", predsjednik Srbije spomenuo je nabavku moćnog naoružanja.

- Kada bih rekao koje oružje smo naručili, uveli bi nam sankcije - izjavio je Vučić.

Kineski sistem zapravo nosi oznaku HQ-22, dok se oni za izvoz nazivaju FK-3. U pitanju je sistem proizveden 2014, razvijen na starijoj platformi HQ-12. FK-3 je PVO sistem srednjeg dometa, ima kapacitet da obori borbene avione treće generacije, krstareće rakete, borbene helikoptere i bespilotne letelice. Izvozna verzija, koju dobija Srbija, slabija je od one za kinesku vojsku, ali i dalje vrlo respektabilna: efikasno uništavanje meta po daljini do 100 km i visini od 50 m do 27 km, montira se na šasiju kamiona marke "Shaanxi", ispaljuje 12 raketa na šest meta istovremeno, posjeduje radar za praćenje i presretanje meta, posjeduje radiokomandu i poluaktivno vođenje.

Postoji mogućnost da Srbija uz FK-3 dobije i nekoliko "wing-loong" bespilotnih letjelica koje lete brzinom od 370 km na sat i mogu da služe i kao dronovi-bombarderi.

Ova verzija kineskog PVO sistema ne može da se mjeri sa S-400 ili američkim "Patriotom", ali i te kako može da zaštiti ciljeve. U pitanju je vjerna kopija ruskog PVO sistema S-300.

Za sada niko nije kupio baš FK-3, koji želi Srbija, ali se slični modeli izvoze u Maleziju, Myanmar, Uzbekistan, Tajland i Turkmenistan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.