open-navfaktor-logo
search
U posjeti Berlinu
Vučić nakon susreta sa Baerbock: Teška pozicija Srbije, plašim se svega što slijedi
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock da razgovori nisu bili jednostavni, ali da je zadovoljan velikim interesovanjem njemačke vlade da razgovara sa Srbijom.
05.05.2022. u 10:22
get url
text

- Naša pozicija je teška, svakako užasno komplikovana, a izjavama predsjednika Putina dodatno iskomplikovana. O svemu tome ću da govorim sutra. Plašim se svega što slijedi - rekao je Vučić novinarima u Berlinu nakon sastanka sa Baerbock.

On je rekao da "ne možemo da biramo i da mijenjamo Njemačku", i da ako neko misli da će Srbija da promijeni stav Njemačke po pitanju Kosova - "to se neće dogoditi".

VEZANI TEKST - Vučić u Berlinu: Srbija neće biti generator nikakvih problema u BiH, čuvamo mir i stabilnost

Naveo je da će sutra uvečer govoriti zašto će "interesovanje svih za Srbiju postati još veće".

Vučić je rekao da je sa Baerbock razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije, krizi u Ukrajini i situaciji na Kosovu, i da je bilo dijelova razgovora koji "nisu bili laki".

Predsjednik Srbije se u srijedu sastao i sa kancelarom Njemačke Olafom Scholzom, sa kojim je odvojeni sastanak imao i premijer Kosova Albin Kurti.

Upitan o večeri koju je imao sa njemačkim Scholzom i Kurtijem, rekao je da "neki" odbijaju da pričaju o ZSO, ali njemački predstavnici su govorili da ono što je potpisano mora da se sprovede.

Rekao je da je na tom sastanku sa Scholzom rečeno sve što je njemački kancelar potom iznio medijima o Bosni i Hercegovini, Kosovu i oko sankcija Rusiji.

Vučić je najavio i razgovore sa političkim strankama u Srbiji kako bi se čulo njihovo mišljenje.

- Nadam se da ćemo uskoro, početkom juna, moći da govorimo sa predstavnicma svih partija i da čujemo šta je njihov stav - rekao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.