open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić: Ne možemo dopustiti da neko špijunira Vojsku Srbije
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ni s kim ne sukobljava ali kako ne može dopustiti da neko špijunira njene oružane snage.
03.11.2022. u 13:18
get url
text

Vučić je u povodu jučerašnjeg obaranja drona iznad vojnih objekata u blizini Raške rekao kako to nije prvi put da su iznad kasarni Vojske Srbije (VS) primijećene takve letjelice.

- Primjećivali smo ih danima ranije i onda smo ih upozorili. Takva vrsta izviđanja i nedozvoljenog obavještajnog rada predstavlja svojevrstan vid agresije na suverenu zemlju - rekao je Vučić novinarima na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, gdje je održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije u okviru združene vježbe "Manevri 2022.".

Vučić smatra da se u povodu tog incidenta "odmah vidi združena djelatnost protiv Srbije", prenosi Beta.

- Ne bih je nazvao neprijateljskom zbog različitih konotacija u kojima će se pojaviti politički akteri u zemlji i regiji koji će s jedne strane krenuti sa sprdnjom zašto bi neko koristio dronove pored satelita, a s druge strane, upitat će s kim se to sukobljavamo. Ni s kim se ne sukobljavamo, ali hoćete li da nam neko nadzire vojsku, da na teritoriju središnje Srbije ulazi u svako skladište i broji koliko streljiva, granata imamo - rekao je Vučić te dodao kako se "radi na tome" da se utvrdi ko je poslao dron koji je oboren iznad Raške.

- Oni koriste komercijalne dronove misleći kako se tako neće utvrditi ko je vlasnik i počinitelj nezakonitih radnji. Sve drugo bi lako utvrdili na osnovi vojnih elemenata kome to pripada. Mislim da cijeli svijet zna ko je što obavio u Baltičkom moru povodom Sjevernog toka pa se svi prave naivni. Pustite i nas da se malo pravimo naivni - rekao je predsjednik Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.