Vučić neće predlagati premijera, u augustu izbori u Srbiji?

Objavljeno: 19.05.17 u 09:32

Odluku o tome ko će zasjesti u fotelju premijera Republike Srbije, nakon što Aleksandar Vučić preuzme dužnost predsjednika, mogli bi da donesu građani na biralištima i to možda već u augustu.

Aleksandar Vučić FOTO: ARHIV
Aleksandar Vučić FOTO: ARHIV

Iako ovih dana svi čekaju da izabrani predsjednik Aleksandar Vučić odluči kome će povjeriti premijerski mandat to se, ipak, neće dogoditi, piše "Alo", pozivajući se na dobro obaviješteni izvor, koji kaže i da ni Ana Brnabić ni Ivica Dačić neće biti imenovani za premijera, iako ovih dana važe za glavne favorite.

Prema tom izvoru, Vučić ozbiljno razmišlja da raspiše vanredne parlamentarne izbore krajem ljeta, tačnije za august.

- Vučić trpi veliki pritisak unutar partije. Postoji jaka struja u taboru naprednjaka koja insistira na tome da novi premijer bude baš iz te stranke… Idejom da na to mjesto dođe Ivica Dačić nisu oduševljeni - piše list.

U tekstu se navodi da, međutim, ni u unutar SNS-a ne postoji konsenzus o Vučićevom nasljedniku jer svako misli da je zaslužniji od onog drugog, dok socijaliti očekuju imenovanje Dačića jer smatraju da su upravo oni doprinijeli Vučićevoj pobjedi na predsjedničkim izborima.

Što se tiče Ane Brnabić, utjecajne konzervativne struje unutar Srbije ne slažu se s tim da osoba koja je homoseksualno orijentirana bude imenovana za predsjednicu Vlade i vrše pritisak na premijera.

Kako se navodi, Vučić ne obraća pažnju na te ultimatume, ali razmišlja o tome da nikome ne ostavlja blanko svoju fotelju, jer je ova Vlada izabrana upravo na krilima njegove popularnosti u narodu i on ne želi da snosi odgovornost za eventualne loše poteze koje bi onaj koga predloži mogao da vuče.

- Stoga veoma ozbiljno razmišlja da predloži nove parlamentrne izbore pa da Vladu vodi onaj ko na njima ostvari trijumf - navodi izvor lista.

S obzirom na to da se očekuje da gradonačlenik Beograda Siniša Mali uskoro podnese ostavku na to mjesto, postoji mogućnost da vanredni parlamentrni i beogradski izbori idu u paketu, navodi izvor lista i dodaje da bi Vučić tim potezom u potpunosti destabilizovao opoziciju koja se još nije oporavila od poraza na predsjedničkim izborima.

Naprednjaci bi opet išli u veliku koaliciju sa svojim dosadašnjim partnerima, osim što postoji mogućnost da SPO više ne bude dio te priče, zaključuje taj izvor, napominjući da se očekuje da Vučić uskoro donese konačnu odluku.