open-navfaktor-logo
search
Komentarisao glasanje
Vučić o Kosovu u Vijeću Evrope: Srbija će napraviti dubinske i suštinske promjene u svojoj politici
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas da ga nije iznenadilo jučerašnje glasanje u Vijeću Evrope jer zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji bespogovorno slušaju Brisel i Washington, a neke od njih nemaju ni svoju vanjsku politiku.  
25.04.2023. u 14:33
get url
text

Komentirajući glasanje na sastanku na kojem je Kosovo dobilo zeleno svjetlo za nastavak integracije u Vijeće Evrope, Vučić je kazao kako Srbija nije zemlja koja će za jedan dan ili noć poremetiti odnose s cijelim svijetom, ali i da je i bilo razočarenja, naročito zbog suzdržanosti nekih zemlja.  
 
Vučić je istaknuo kako Srbija nije nikad bila suzdržana po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da su Grčku suzdržanost očekivali zbog posljednjih događanja.

- Ukrajinski predstavnici jučer su tražili pauzu u radu kako bi se konsultirali sa svojim američkim i evropskim saveznicima i onda su donijeli odluku da budu suzdržani po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije. Neki drugi također poput Bosne i Hercegovine su nestali s glasanja, poput Armenije - kazao je Vučić.  

- Ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, zašto bismo mi poštovali njihov. Zašto bismo štitili nečiji teritorijalni integritet po svaku cijenu ako su oni protiv našeg. To nisu tektonske, ali su dubinske i suštinske promjene u politici i odgovoran odnos prema našoj zemlji - rekao je Vučić na konferenciji za novinare upriličenoj nakon ceremonije uručenja ugovora najuspješnijim diplomiranim studentima medicinskih fakulteta.

Prema njegovim riječima, priča oko glasanja u Vijeću Evrope najavljivana je još prije godinu ili dvije i Srbija se tu nema šta stidjeti.

- Ovo je velika sramota jer se ovo nikada nije dogodilo u Vijeću Evrope, nikada niko nije primljen preglasavanjem - naveo je Vučić te dodao da je sve potpuno besmisleno, nikakvog prava nema, samo sila.

Odbor ministara VE-a je s 33 glasa za, sedam protiv i pet suzdržanih podržao kosovsku aplikaciju i uputio je na glasanje u Parlamentarnu skupštinu te glavne evropske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.