open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić: Očekujem iznenađenje u Washingtonu, strah me, odbit ću susret sa Trumpom
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje iznenađenje na sastanku u Washingtonu o pitanju Kosova 4. augusta.
29.08.2020. u 11:11
get url
text

- Dobili smo zvaničnu agendu u kojoj postoji jedna problematična tačka, ali nisam siguran da će samo na tome da se zaustavi. Moj politički nos dobro je osjećao različite zamke i iznenađenja, pa ne sumnjam da će i ovoga puta biti tako - rekao je Vučić za TV "Pink".

On je ukazao da je priznanje Kosova već 12 godina jedina tema međunarodne zajednice kakve god bile agende sastanaka.

- Očekujem iznenađenje, izvinit ću su se američkoj delegaciji ako ga ne bude. Svi ljudi u Srbiji znaju da će jedina tema sastanka biti međusobno priznanje - rekao je Vučić.

On je poručio da ima strah pred ovaj sastanak, ne i tremu, ali da to ne znači da neće da se bori, te ocijenio da se u Washingtonu neće susresti sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

- Ako bih prihvatio, vjerujem da bih bio prvi Srbin i prvi srpski predsjednik i vjerujem da bih mogao imati susret sa Trumpom. Prije će biti da ću to da odbijem i da do tog susreta neće doći - rekao je Vučić.

On je napomenuo da je neizvjesno šta će se desiti u noći između 3. i 4. septembra.

- Što se tiče pozicije Srbije, mi ćemo čuvati naše nacionalne i državne interese. Postoji jedna stvar kod nas Srba, a to je da mi nikada nismo analizirali stvarno kakva je situacija s kojom se suočavamo, šta je to što svijet misli, šta je to što mi realno možemo da dobijemo u budućnosti - poručio je Vučić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.