open-navfaktor-logo
search
Teret zločina
Vučić: Teška situacija za srpski narod, presuda Mladiću i sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u istom danu
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će 8. juna biti teška situacija za srpski narod, jer će biti izrečena pravosnažna presuda Ratku Mladiću, a istog dana održava se i redovna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.
04.06.2021. u 15:34
get url
text

- U razmaku od nekoliko sati bit će presuda Mladiću, te izvještaj u kojem se očekuje kritika rukovodstva Srbije zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje bivših poslanika Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete -kazao je Vučić.

Vučić je naveo da postoji i jedan tehnički problem u vezi sa sjednicom VSUN-a, jer će glavni tužilac i predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN-a, Serge Brammertz i Carmel Agius, moći da se obrate virtuelno, a da njemu to za sada nije omogućeno.

- Nadam se da će mi biti omogućeno, a ako ne bude, morat ćemo da nađemo način da stignem do New Yorka jer imam pravo da prisustvujem sjednici uživo - kazao je Vučić.

Dodao je da je rezidualni mehanizam Srbiji dodijelio samo jedan slučaj, a BiH 13 i da su to mnogo ozbiljniji slučajevi od Jojića i Radete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.