open-navfaktor-logo
search
Skandalozan govor
Vučić u Kosovskoj Mitrovici: Milošević je bio veliki srpski lider
Kosovski ratni veterani spriječili su ga da održi govor u selu Banje, ali je Vučić govorio u Kosovskoj Mitrovici
09.09.2018. u 15:57
get url
text

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas je održao skandalozan govor u Kosovskoj Mitrovici.

Vučić je danas planirao održati "historijski" govor u kosovskom selu Banje, ali ta posjeta je otkazana nakon što su kosovski ratni veterani blokirali saobraćajnice, a kosovska policija zaustavila je Vučića na putu prema tom selu.

Vučić se stanovnicima Banja obratio telefonom, a potom je održao skup u Kosovskoj Mitrovici koji je obilovao nizom skandaloznih izjava, prenio je Index.

Vučić se tako se prisjetio notornog skupa na Gazimestanu na kojem je pred više stotina hljada ljudi govorio ratni zločinac Slobodan Milošević, kojeg je Vučić opisao kao "velikog lidera".

-Prije skoro 30 godina, nedaleko odavde, stotine hiljada ljudi, a Slobodan Milošević je tada bio dovoljno velik da ih u tom broju okupi, na Gazimestanu, dočekalo je kraj njegovog govora, čuvenog ili nečuvenog, ovisi o tome ko ga i kako tumači, sjećate li se kako? Pjevali su. I to horski, sve te stotine hiljada, pjevali su vjerom i uvjerenjem, pjevali su zaneseni i poneseni, onu poznatu "Ko to kaže, ko to kaže, Srbija je mala" -rekao je Vučić u Kosovskoj Mitrovici.

U toj se pjesmi spominju tri rata, rekao je Vučić, dodavši: "A onda smo ih imali još".

-Ne svojom, ali ne isključivo i tuđom krivicom. Zvanićno i nezvanično, pomagali smo svojoj braći. Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo, za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji od onog koji je bio, a u Prištini živi svega nekoliko Srba - rekao je Vučić.

-Nema nas više ni na Kosovu polju gdje je mnogo toga počelo, i to ne zato što su Hrvati, muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji od nas, već zbog toga što nismo razumjeli poziciju Srbije i svijeta, zbog toga što nismo shvatili da nismo sami na svijetu i da se bez svijeta ne može. Zbog toga što smo podcjenjivali sve druge i što nismo uspjeli računati. Zbog toga što smo uvijek vidjeli i slušali sebe, drugi nas nisu zanimali - dodao je srbijanski predsjednik.

-Milošević je bio veliki srpski lider, namjere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili puno lošiji. Ne zato što je on to želio, već zato što želje nisu bile realne, a interese i težnje drugih naroda zanemarili smo i podcijenili. I zbog toga smo platili najvišu i najtežu cijenu. Nismo postali veći. Ili, bolje reći, nismo postali veći na onaj način na koji su neki to zamišljali. Danas, bez kapi krvi, bilo čije, jesmo - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da građanima želi omogućiti siguran život "na svojoj zemlji" i poručio da Srbi i Albanci danas ne znaju gdje su im granice "jer svi misle drukčije".

-Hoću za vas osvojiti sva prava koja ima civilizirani svijet - slobodu i sigurnost, a ako zbog toga moramo učiniti kompromise uvijek ću to uraditi, ali nemojte to zvati pogrešnim imenom jer srpske sloge nema već šest stoljeća - rekao je Vučić na skupu u Kosovskoj Mitrovici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.